Mask postao član elitnog kluba od četiri čovjeka sa 100 milijardi

Bogatstvo američkog biznismena iz Silicijumske doline u Kaliforniji Ilona Maska premašilo je 100 milijardi dolara, čime je postao jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, objavio je američki magazin “Forbs” na svojoj listi milijardera.

Kako prenosi Rojters, prema “Forbsu”, najveći udio u bogastvu Maska dolazi od vlasništva u proizvođaču električnih automobila “Tesla”, gdje posjeduje 21 odsto akcija, a čije je vrijednost skočila ove godine pet puta.

Akcije “Tesle” pojavile su se na tržištu 2010. po cijeni od 17 dolara, a danas su dostigle rekordnih 2.318,49 dolara.

“Tesla” je postao najvredniji proizvođač automobila na tržištu kada je 1. jula preuzeo japansku “Tojotu”, a u posljednjih 10 godine mnoge od svojih investitora učinio je milionerima.

Mask je sada član elitnog kluba od samo četiri čovjeka sa bogatstvom od 100 milijardi dolara.

Prvi na “Forbsovoj” listi je vlasnik “Amazona” sa oko dva puta većim bogatstvom od Maska.

Pored “Tesle”, kako navodi Rojters, Mask je vlasnik i više futurističkih kompanija, među kojima su proizvođač svemirskih raketa “SpejsEks” (SpaceX) i “Neuralink”, visokosofisticirane kompanije koja radi na povezivanju ljudskog mozga s kompjuterom.

Osnovao je i “Boring Company” koja radi na izgradnji saobraćajnih tunela na električni pogon ispod zagušenih ulica u američkim gradovima.

Check Also

Gilead Sciences već zaradio 900 miliona dolara na remdesiviru

Antivirusni lijek remdesivir koji primaju hospitalizovani oboljeli od covida-19 već je donio svome proizvođaču Gilead …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *