Kina prijeti bojkotom Applea

Dodajte komentar

Kineski potrošači mogli bi bojkotovati američkog tehnološkog giganta Apple ako SAD stvarno zabrani korištenje društvene mreže WeChat, izjavio je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova.

Isteklo je vrijeme za prodaju WeChata kineskoj kompaniji Tencent ako želi da izbjegne zabranu.

Još 6. avgusta američki predsjednik Donald Trump izdao je izvršnu naredbu kojom zabranjuje korištenje društvenih mreža Tiktok i Wechat, koje su u vlasništvu kineskih kompanija Bytedance i Tencent, i počelo je da teče razdoblje nakon kojeg će aplikacije ostati dostupne samo ako pređu u ruke američkih vlasnika. Rok ističe sredinom septembra, javlja francuska novinska agencija AFP.

Trump se odlučio na ovaj korak tvrdeći da društvene mreže predstavljaju prijetnju američkoj nacionalnoj sigurnosti.

No portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Zhao Lijian rekao je danas na Twitteru da u slučaju zabrane Wechata ne bi bilo razloga “Kinezi da i dalje koriste iPhone i druge Appleove proizvode”.

Međutim, već u četvrtak Zhao je optužio SAD za “sistemsko ekonomsko zastrašivanje neameričkih kompanija”.

Ovo upozorenje jedno je od nekoliko direktnih referenci Pekinga na bojkot američkih proizvoda, a dolazi nakon što se otvori sve više frontova između dviju supersila, uključujući vojne aktivnosti u Južnom kineskom moru, stanje u Hong Kongu i potragu za krivcem za izbijanje pandemije koronavirusa.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *