Proučavanje nacističke prošlosti: Continental je bio “dobavljač za Hitlerov rat”

Dodajte komentar

Prema rezultatima ugovorne studije, proizvođač guma Continental igrao je važnu ulogu u nacističkoj ekonomiji, a iskorištavao je i hiljade prisilnih radnika. To proizlazi iz studije istoričara Paula Erkera, koju je Continental pokrenuo i koja je sada predstavljena u Hanoveru.

Proučavajući istoriju današnjeg dobavljača automobila, naučnik je otkrio da su zatvorenici koncentracionog logora morali testirati đonove cipela izrađenih od gumenih proizvoda kompanije. Neki od njih su “eksploatisani i maltretirani do tačke iscrpljenosti i smrti”, navodi se.

Oni su takođe korišteni u proizvodnji gas maski ili premještanju proizvodnje pod zemljom. Oko 10.000 prisilnih radnika patilo je od “nehumanih uslova rada i života”, naveo je Continental.

Današnje članice grupe Continental, VDO, Teves, Phoenix i Semperit – u to vrijeme još nezavisne kompanije dobavljači – bile su poput ostatka industrije “prava okosnica nacionalsocijalističkog naoružanja i ratne ekonomije”, objasnio je istoričar minhenske kompanije Erker. Istoričar je prolazio je kroz arhivu u ime kompanije te mu je, prema Continentalu, bilo omogućeno da pregleda sve dokumente “u potpunosti i bez ograničenja”.

Uprava je “aktivno bila uključena” – i kompanija je imala koristi od politike naoružavanja nacionalsocijalističkog režima, navodi se. “Continental je bio važan dio Hitlerove ratne mašine”, rekao je izvršni direktor Elmar Degenhart, komentirajući rezultate analize, “dobavljač za Hitlerov rat”.

– Studija je prilika koju smo svjesno odabrali i obnovljena prilika da se suočimo sa svojom odgovornošću, rekao je Degenhart.

Pokrenut je program koji čuva rezultate istrage za treninge i dalje edukacije i otvara Continentalov arhiv za nauku.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *