Istraživači napravili bateriju koja traje 28 hiljada godina

Dodajte komentar

Istraživači startupa NDB napravili su i testirali bateriju koja bi jednim udarcem riješila dva problema koja u ovom trenutku muče svijet. Osmislili su nanodijamantsku bateriju (NDB) koja je napravljena od vještački stvorenog dijamanta i nuklearnog otpada, piše Zimo.

Iako zvuči pomalo neobično, takva bi baterija mogla biti gotovo neispražnjiva odnosno mogla bi trajati nevjerovatnih 28 hiljada godina bez dodatnog punjenja.

Kako ističu u NDB-u, njihova tehnologija omogućuje učinkovitije iskorištavanje električnog napona iz dijamanta koji se koristiti u stvaranju baterije. Uz to, baterija ne stvara nikakve štetne gasove prilikom rada, a potreban joj je samo pristup otvorenom vazduhu.

U NDB-u se nadaju da će uspjeti da komercijalizuju svoje baterije i pretvoriti ih u iskoristiv izvor energije za sve – od električnih aviona, brodova, vozila pa do manjih uređaja poput pametnih telefona i prenosivih uređaja.

Trenutno su u NDB-u zadovoljni uspješnim testiranjem svog koncepta nanodijamantske baterije, a želja im je da naprave funkcionalni prototip do kraja ove godine.

Interes za ovim baterijama već su pokazale kompanije iz nuklearne industrije, ali i avio i obrambene industrije, pa bismo o njima još mogli slušati.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *