Hrvatska bilježi pad BDP-a od 15,1 odsto, najveći od 1995. godine

Realni pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) Hrvatske od 15,1% najveći je realni pad od 1995. godine, kada se počela sprovoditi tromjesečna procjena BDP-a, prenosi 24sata.hr.

U svim kategorijama BDP-a sa strane rashoda vidljiv je znatan realni pad, osim u potrošnji države.

Procjena bruto domaćeg proizvoda za drugo tromjesečje 2020. godine objavljuje se prema osnovnim kategorijama izdataka i područjima djelatnosti NKD-a 2007. godine.

Tromjesečni BDP upućuje na kratkoročna ekonomska kretanja, dok je osnovna svrha obračuna tromjesečnog BDP-a obračun realne stope rasta.

Okolnosti povezane s pandemijom bolesti kovid-19 odrazile su se na dostupnost, ali i pouzdanost podataka i informacija koje se uobičajeno koriste za procjenu tromjesečnog BDP-a.

Poteškoće u mjerenju ekonomskog razvoja Hrvatske, posebno u uslužnim djelatnostima, mogu dovesti do potencijalno većih revizija tromjesečnog BDP-a.

Procjena pokazuje da je tromjesečni BDP u drugom tromjesečju 2020. realno manji za 15,1% u odnosu na isto tromjesečje 2019. godine.

Sezonski prilagođeni tromjesečni BDP u odnosu na prethodno razdoblje pokazuje negativnu stopu promjene od 14,9%, a u odnosu na isto tromjesečje 2019. godine realno je manji za 15,1%.

Check Also

Gilead Sciences već zaradio 900 miliona dolara na remdesiviru

Antivirusni lijek remdesivir koji primaju hospitalizovani oboljeli od covida-19 već je donio svome proizvođaču Gilead …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *