Hoće li MMF lansirati vlastitu kriptovalutu? (video)

Međunarodni monetarni fond objavio je videozapis s objašnjenjem kriptovaluta na svojoj web stranici. U videu kažu da je to veliki korak u evoluciji novca.

Videozapis koji je na svom YouTube kanalu objavio Međunarodni monetarni fond (MMF) pojednostavljuje razumijevanje svrhe kriptovaluta. Ističu da bi kriptovalute mogle u potpunosti promijeniti naše načine kupovine, prodaje, štednje, ulaganja i takođe plaćati račune. S tim u svezi, MMF ističe da bi kriptovalute mogle biti glavni korak u daljnjem razvoju novca.

MMF je u nedjelju podijelio isječak, a ubrzo nakon toga isječak je postao izuzetno uspješan. U vrijeme pisanja, isječak je imao više od 730 000 pregleda, a korisnici su ga ritvitali 7.200 puta. Primio je više od 10 000 lajkova i gotovo 1000 komentara.

U dvominutnom videu MMF kripto valute identifikuje kao posebnu valutu, istovremeno ističući niz prednosti. Među njima je, zbog izuzeća prelaznog članka, lakše izvršiti plaćanja, a posljedično čak i niže troškove za korisnike i brže transakcije. U videu ne manjka upozorenja i tehnoloških ograničenja. MMF tako upozorava na prijetnje koje mogu proizići iz anonimnosti i fluktuacija u vrijednosti kripto valuta.

„Ako uspijemo upravljati rizicima, tada ova nova tehnologija (ili nadogradnja trenutnog oblika tehnologije) može u potpunosti promijeniti naše tržišne navike. Ko zna, ali možda je ovo sljedeći korak u evoluciji novca”.

To kažu u videu koji, prema kripto entuzijastima, zaostaje za trenutnim trendovima.

Reakcije na Twitteru su različite. Mnoge pristalice kriptovaluta pozdravljaju videozapis i položaj u kojem se MMF našao, ali mnogi još uvijek nisu uvjereni da su digitalne valute pozitivno rješenje. MMF nije promovisao ni jednu određenu valutu, ali zagovornici sto i jedne valute jesu, dodajući u komentare svoje primjere ulaganja.

Mnogi su ovom prilikom kritikovali MMF, koji je navodno zaveo javnost u svom videu, izostavljajući mnoge ključne dijelove ekosistema kriptovalute; posebno rudarenje. Takođe, neki se ne slažu s razlikama između trenutnog monetarnog aranžmana i blockchain sistema.

Između ostalog, MMF je u videu spomenuo zlonamjerne pojedince, a sam opis sigeriše da bi MMF mogao ponuditi i svoju kriptovalutu. S tim u vezi, video bi mogao biti samo osnova za pokretanje vlastite kriptovalute koja bi riješila probleme koje navode u videu.

Izvor: Seebiz.eu

Check Also

Šveđani u Hrvatskoj otvaraju najveću fabriku drvenih podova na svijetu

Švedski vlasnik fabrike podnih obloga Pervanovo Invest AB u Ogulinu gradi najsavremeniju svjetsku fabriku podnih …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *