Švajcarska u recesiji sa istorijskim padom BDP u drugom kvartalu

Dodajte komentar

Švajcarska je ušla u recesiju, nakon pada bruto domaćeg proizvoda (BDP) u dva uzastopna kvartala i “istorijskog” pada od 8,2 odsto u drugom kvartalu zbog zdravstvene krize izazvane pandemijom korona virusa.

U prvom kvartalu, BDP je već pao za 2,5 odsto u odnosu na prethodni kvartal, saopštio je danas državni Sekretarijat za ekonomiju (Seco) koji je lagano revidiralo početne prognoze o padu od 2,6 odsto.

“U drugom kvartalu, BDP Švajcarske pretrpio je najveći pad od početka mjerenja kvartalnih podataka 1980. godine”, precizira sekretarijat i ističe da je taj pad ostao “relativno ograničen” u poređenju sa drugim zemljama.

U ovom tromjesečju izvoz izvoz robe (osim zlata, dragog kamenja i plemenitih metala, umjetničkih dela i antikviteta) opao je za 9,4 odsto.

Oblast uslužnih delatnosti je najteže pogođena primenom mera za borbu protiv pandemije, sa padom od 54,2 odsto u hotelijerstvu i ugostiteljstvu i padom od 21,7 odsto u transportu i komunikacijama.

Zdravstvene mjere su takođe umnogome uticale na potrošnju domaćinstava koja je smanjena za 8,6 odsto zatvaranjem prodavnica.

“Domaća potražnja je tako zabilježila istorijski pad”, dodaje Seco, što za posljedicu ima nagli pad uvoza robe od 14,3 odsto, kao i pad usluga za 22,2 odsto.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *