Kako su četiri brata prevarila Amazon i zaradila 19 miliona dolara

Dodajte komentar

Četiri brata iz New Yorka prevarila su Amazon i zaradila najmanje 19 miliona dolara u dvije godine.

Prema optužnici, braća su poslala druge proizvode Amazonu, a ne one koje je naručio američki trgovac, istovremeno navodeći vrlo visoke cijene za jedan proizvod.

Amazon, največi i ternet prodavac u zapadnoj ekonomiji, okusio je prevaru koja je donijela prevarantima najmanje 19 miliona dolara. Internet trgovac iz Seattlea česta je meta napada, ali dosad nije zabilježen nijedan poznati slučaj prevare.

Četvorica braće iz New Yorka, koji su preplavili maloprodaju svojim proizvodima i kasnije im naplatili masne iznose, uspjeli su da izigraju  trgovca. Prošle srijede američko Ministarstvo pravosuđa podiglo je optužnicu u tom slučaju.

Časopis Wired, koji pokriva teme iz svijeta tehnologije, izvještava kako su četvorica braće stari između 24 i 32 godine preplavili  Amazon svojim proizvodima, za koje su kasnije naplaćeni. Drugim riječima, poslali su i naplatili više proizvoda mrežnom prodavcu nego što je bilo naručeno. U međuvremenu su takođe koristili Amazonov sistem za prepoznavanje svakog pojedinog sazrelog proizvoda, a dobavljači sistem mogu naknadno mijenjati.

Jedan od primjera njihove prevare je naručivanje dvanaest kutija spreja za dezinfekciju, a jedan sprej košta 94,03 USD. Umjesto toga, braća su poslala 7000 četkica za zube, koje su još naplaćivali po cijeni skupog spreja i izdali račun za 650.000 dolara.

Još smjeliji je slučaj naručivanja jedne bočice parfema, čija je cijena 289,78 dolara. Umjesto toga, braća su poslala 927 komada jeftinih britvica, a račun je sadržao visoku cijenu parfema.

Amazon trgovcima nudi nekoliko oblika prodaje svojih proizvoda. Jedna je mogućnost prodaja proizvoda direktno Amazonovim korisnicima, a platforma se može koristiti i kao stvarna prodavnica, gdje na Amazonu online kupujete kao u trgovini. Braća su radila s Amazonom upravo po tom ključu i bili su u ulozi veletrgovaca.

Budući da internet prodavac sada prodaje praktično sve proizvode, zbog velikog prometa i širokog izbora, oslanja se i na algoritme zajedno s fizičkim radnicima. Saradnja s nekim manjim dobavljačima tako je u potpunosti automatizovana, što ih čini češćom i lakšom metom kriminalaca. Tako se odjednom može pojaviti milion neželjenih knjiga u trgovini Kindle.

Braća su bila svjesna da izigravaju sistem, a takođe su znala da će ih se otkriti na Amazonu – pa su uporno stvarali nove račune. Svi se sada, između ostalog, terete za ilegalni prenos imovine i pranje novca.

Očekuje se da će Amazon prilagoditi svoju platformu zbog pomenutog slučaja, ali na to još nije odgovorio, niti se zna jesu li promjene već uvedene.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *