Japanski ugao: Rusija odustaje od zlata i okreće se kineskoj valuti

Rusija, koja je bila jedan od najvećih kupaca zlata, prekinula je kupovinu tog plemenitog metala i okrenula se kineskom juanu. Kako smatra japanski ekonomski ekspert Ito Tojošima, ovo je pokušaj da se obuzda Amerika, piše list „Nihon Keizai Shimbun“.

Rusija ne planira da rizikuje, da se u potpunosti odrekne dolara i da ga zamijeni kineskom valutom. Kako pojašnjava ekspert, u svijetu je odavno izgubljeno povjerenje u američki dolar kao glavnu valutu.

Prema njegovom mišljenju, zato se i pojavila ideja „optimalne valutne zone“, koju je predložio dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju Robert Mandel.

Kako tvrdi, u svijetu koji koji je podijeljen nije poželjno da jedna valuta postane svjetski model.

„Zbližavanje rublje i juana je interesantna tema. Bez obzira na to, Rusija se najvjerovatnije neće naći potpuno pod zaštitom juana. Po svemu sudeći, to je pokušaj obuzdavanja Amerike“, zaključuje ekspert.

Nastala je „ideja ključne valutne zone“. Na primjer, u Sjevernoj i Južnoj Americi je dolar, a u Evropi – euro. U Aziji su juan i jen, dok je na Bliskom Istoku – zlato. U Rusiji je bila druga situacija, nije htjela da se okrene ni dolaru ni euru, zato je Kremlj riješio da poveća zalihe kineskog juana, zaključuje autor.

Check Also

Direktori poreskih uprava: Veća naplata znači manje državnog zaduženja

Borba protiv sive ekonomije i poreske evazije jedan je od izazova svih Poreskih uprava zemalja …

Leave a Reply

Your email address will not be published.