Azijska tržišta: Blagi rast indeksa, čeka se Powellov govor

Dodajte komentar

Na većini azijskih berzi u četvrtak su cijene dionica porasle, pa se regionalni MSCI indeks kreće oko rekorda u dvije godine, no trguje se suzdržano, dok je dolar oslabio.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,1 posto, dostigavši rekord iz polovnine 2018. godine.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks oslabio 0,3 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Singapuru i Australiji porasle između 0,3 i 0,6 posto. U Hong Kongu i Južnoj Koreji pale su, pak, oko 0,6 posto.

Većina azijskih berzi porasla je zahvaljujući jučerašnjim novom rekordu S&P 500 indeksa na Wall Streetu, nakon snažnog rasta cijena dionica nekoliko velikih tehnoloških kompanija.

Pozitivno su na tržišta utjecali i podaci koji ukazuju na daljnji oporavak kineske ekonomije.

No, trguje se suzdržano zbog napetosti između SAD-a i Kine, s obzirom da Washington ponovo prijeti nekim kineskim kompanijama.

Uz to, ulagači nisu voljni da rizikuju uoči govora predsjednika američke centralne banke Jeromea Powella. Očekuje se da će najaviti novu strategiju kako bi Fed održao stabilnost cijena i podstakao zapošljavanje.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *