Slovenija uspostavila prvu komercijalnu 5G mrežu

Dodajte komentar

Telekom Slovenije i Erikson pokreću prvu komercijalnu 5G mrežu na teritoriji te zemlje, piše portal eeNews Europe.

Nove 5G usluge pokrenute su kroz softversku instalaciju na postojećoj Erikson Radio System i Packet Core opremi koja će omogućiti dijeljenje spektra između 4G i 5G na 2600 MHz FDD spektru, koji se tradicionalno koristi samo za 4G.

Početne 5G usluge dostupne su u većim gradovima države, koji pokrivaju oko 25 odsto populacije. Telekom Slovenije planira povećanje pokrivenosti mrežom na 33 odsto do kraja 2020. godine.

“Unapređenje naših postojećih 4G mreža u 5G uspostavlja Sloveniju kao jednu od digitalno najnaprednijih zemalja… Brzina prenosa podataka putem mobilnog može da poraste eksponencijalno, pa moramo da osiguramo dalji razvoj mreže kako bi korisnicima pružali dobro iskustvo sa novim uslugama i aplikacijama, uključujući Internet of Things (IoT)”, rekao je Matjaž Beričič, član uprave Telekoma Slovenije.

“Pripremali smo se za ovaj razvoj koristeći postojeći spektar frekvencija, znajući da je tehnologija ove generacije efikasnija, i da može prenijeti daleko više podataka, dok se krećemo ka najboljoj mogućoj optimizaciji. Naša strategija za postepeno uspostavljanje mreže, koristeći 2600 MHz spektar kao prvi korak, najbolja je opcija za najveće pokriće i kapacitet u 2020. godini i nadalje”, dodao je Matjaž.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *