Pred istorijsko obraćanje Powella: Fed želi izbjeći japanski scenarij

Nove smjernice tržištima širom svijeta daće predsjednik Feda Jerome Powell, od kojeg se očekuje da će sutra na redovnom godišnjem simpozijumu u Jackson Hallu (ovaj put virtualno) naznačiti što će Fed učiniti u budućnosti kako bi podstakao inflaciju.

Očekivanja su velika, poznavatelji kažu da se radi o istorijskom događaju. Powell je već uspoređivan s Paulom Volckerom, ali Powell će pokušati učiniti upravo suprotno od Volckera, koji je bio predsjednik Feda između 1979. i 1987. Tada se uporno trudio kako bi smirio inflaciju, što je učinio nizom porasta kamatnih stopa, ali pod cijenu recesije.

Jerome Powell, guverner najveće centralne banke od 2018. godine, mora učiniti sve što može kako bi Fed bio vjerodostojan. Nakon 2009. godine, s izuzetkom dvije godine, inflacija u SAD-u bila je stalno ispod ciljane (2%) stope.

Fed sada pokušava da izbjegne “japanski scenario” ili produženo razdoblje niskog rasta i anemične inflacije. Očekuje se da će Fed odobriti veću inflaciju nakon nove. Međutim, cijena unce zlata ostaje ispod 2.000 dolara (juče 1.924 dolara). Za nove rekorde očito je ponestalo snage, a svaka najava novih podsticaja donijela bi novi zamah.

Čak su i kriptovalute posljednjih nedjelju dana u gubitku. Interes investitora za bitcoin je i dalje niži nego na prošlogodišnjem vrhuncu i nije ni blizu euforiji iz 2017. godine, primjećuje poznati analitičar Peter Schiff, dodajući da je u slučaju zlata priča drugačija jer kupci nikada nisu pokazali toliko interesa za ovaj plemeniti metal.

Ipak, dio analitičara vjeruje da će Powellov govor biti dodoatni podsticaj i tržištima kriptovaluta i to ponajprije stoga što će trgovci i dalje biti neskloni kupovini dolara.

Izvor: Seebiz

Check Also

Sloveniji hitno potrebni radnici iz inostranstva

U nekim industrijama u Sloveniji postoji hronični nedostatak radne snage. Broj prijava za zapošljavanje stranaca …

Leave a Reply

Your email address will not be published.