Papa osudio “virus bolesne ekonomije”

Dodajte komentar

Papa Franjo je danas osudio “virus bolesne ekonomije”, kojom dominiraju društvene “nejednakosti” i “proračunati” ljudi, posvećujući i današnje obraćanje pandemiji korona virusa.

“Pandemija je istakla i pogoršala socijalne probleme, posebno nejednakost”, rekao je papa, podsJećajući na nejednakost među zemljama tako da bogate države mogu da izdvoje novac za vanrednu situaciju za razliku od drugih, kao i na “djecu koja umiru od gladi” i “nemaju pravo na školovanje”.

Poglavar Rimokatoličke crkve je istakao da “ti simptomi nejednakosti otkrivaju bolest društva”.

“To je virus koji proizilazi iz bolesne ekonomije. To je plod neopravednog ekonomskog rasta koji ne uzima u obzir osnovne ljudske vrijednosti”, rekao je on, prenosi RSE.

“U današnjem svijetu nekoliko veoma bogatih ljudi ima više od ostatka čovječanstva. To je nepravda”, istakao je papa.

Prema njegovim riječima, “homo sapiens se deformiše i postaje vrsta homo ekonomikusa, u lošem smislu, individualista, proračunat i dominantan”.

“Uskoro ćemo premašiti veliki broj granica naše prelijepe planete, sa ozbiljnim i nepovratnim posledicama: od gubitka biodiverziteta i klimatskih promjena do porasta nivoa mora i uništenja tropskih šuma”, podsjetio je papa, osuđujući “grijeh želje za posjedovanjem i dominacijom nad braćom i sestrama, prirodom i samim bogom”.

Izvor: pcnen.com

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *