Osam miliona eura za hidroelektrane Slap Zete i Glava Zete

Dodajte komentar

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) i norveška kompanija NTE, nakon uspješnog puštanja u rad rekonstruisane i modernizovane male hidroelektrane “Slap Zete”, završile su rekonstrukciju i modernizaciju i druge male hidroelektrane u bjelopavlićkoj ravnici, ‘’Glava Zete’’, saopšteno je iz EPCG.

Kako su kazali, projekti rekonstrukcije dvije male hidroelektrane “Slap Zete” i “Glava Zete” predstavljaju dio investicionog plana EPCG, sa ciljem da se kroz projekte rekonstrukcije sačuvaju i povećaju kapaciteti već postojećih malih hidroelektrana.

Izvršni direktor kompanije Zeta Energy Dragan Vlahović rekao je da je u ovaj projekat uloženo preko osam miliona eura.

“U tehničkom smislu, rezultat ove investicije biće povećanje proizvodnje za 30 odsto u odnosu na raniju proizvodnju. Prilikom realizacije projekata, vođena je i odgovorna socijalna politika, tako da tokom cijelog procesa nije bilo otpuštanja radnika. Rekonsukcija i modernizacija sprovedena je uz poštovanje svih ekoloških standarda” naglasio je Vlahović.

Projekat rekonstukcije obuhvatio je zamjenu kompletne elektro-mehaničke opreme, kao i sanaciju i adaptaciju kompletne građevinske infrastrukture.

“Prosječna ostvarena proizvodnja u periodu prije rekonstrukcije iznosila je 14,6 GWh dok će sada godišnja proizvodnja iznositi 20,5 GWh.  Do ovog značajnog rezultata došlo se povećenjem stepena efikasnosti turbinskog sklopa i samih generatora.

Projekat rekonstrukcije je obuhvatio i ugradnju najsvremenije tehnologije za tretman otpadnih voda, čime su ispunjeni najsavremeniji zahtjevi u cilju zaštite životne sredine. Mala hidroelektrana „Slap Zete“ izgrađena je 1952. godine sa instalisanom snagom od 1,2 MW. Tri godine kasnije u pogon je puštena i „Glava Zete“ sa snagom od 4,5 megavati. Oba objekta, od 2010. godine, posluju u sastavu zajedničkogn preduzeća EPCG i norveške NTE, a većinski vlasnik je EPCG”, zaključuje se u saopštenju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *