I SDT na tragu „Cifidexa”?

Dodajte komentar

Specijalno državno tužilaštvo prvi put u šemi transakcija, tokom višegodišnjeg izviđaja afere “Možura”, pominje of-šor firmu “Cifidex Ltd”, a koja je u centru istrage Evropske policijske službe Europol i policijskih organa Malte u okviru istrage u vezi sa korupcijom visokih državnih funkcionera u ovoj ostrvskoj državi i ubistva poznate istraživačke novinarke Dafne Karuane Galicije, koja je istraživala gradnju vjetrolektrana na brdu Možura kod Ulcinja.

Podaci, koje je juče prezentovao SDT, pokazuju da je sporna of- šor firma „Cifidex Ltd” 20 dana bila vlasnik crnogorske firme “Možura Wind Parka” i to u periodu od 9. decembra, kada je taj projekat kupila od španske “Ferse” i podgoričkog “Čelebića”, do 29. decembra 2015, kada posao oko izgradnje vjetroelektrane prodaje malteškoj državnoj kompaniji “Enemalta”.

Postojanje te sporne firme tokom višegodišnje kombinatorike i mijenjanja vlasnika “Možure”, do sada je zvanično skrivalo Ministarstvo ekonomije, a podaci o tim transakcijama sakriveni su i u informaciji Vlade od 28. decembra 2015. godine oko projekta iz oblasti energetike u vrijeme dok je premijer bio Milo Đukanović.

“U toku 2015. godine između ‘Ferse’ i ‘Cifidexa’ zaključen je ugovor o kupovini udjela i više ugovora o izmjenama i dopunama osnovnog ugovora, da bi u konačnom, pravno lice ‘Fersa’ prodalo svoj udio pravnom licu ‘Cifidex Limited’ za iznos od 2,9 miliona eura. U istom periodu u CRPS-u je ovo pravno lice evidentirano kao jedini osnivač ‘Možura wind park’. Takođe je i pravno lice ‘Čelebić DOO’ u istom periodu zaključilo ugovor o kupoprodaji udjela i više ugovora o izmjenama i dopunama osnovnog ugovora na osnovu kojeg je prodao svoj udio za iznos od 650.000 eura pravnom licu ‘Cifidex limited’. Nakon toga, 28. 12. 2015. godine između pravnih lica ‘Cifidex limited’ i ‘Enemalta’ zaključen je ugovor o prodaji udjela za iznos od 3,5 miliona eura, a dana 29. 12. 2015. godine pravno lice ‘Enemalta’ evidentirano je u CRPS-u kao osnivač pravnog lica ‘Možura wind park’ Podgorica”, saopštila je specijalna tužiteljka Sanja Jovićević.

Predstavnici “Enemalte” su u istrazi na Malti priznali da su “Možuru” od “Cifidexa” kupili za 11,3 a ne 3,5 miliona eura, a da su plaćanja obavljena preko drugih firmi.

Istražitelji sa Malte upravu tu razliku smatraju sumom za korupciju zvaničnika na Malti i u Crnoj Gori. Ova dokumenta nedavno je pokazao i predsjednik GP URA Dritan Abazović.

Vlada se ugovorom obavezala da će od “Možura wind park” otkupiti struju za 12 godina u iznosu od 115 miliona eura.

Raniji saradnici “Ferse” u ovom poslu Budvanin Vladimir Popović i Španac Carlas Coll Palua su u oktobru 2012. godine podnijeli tužbu protiv “Ferse” i “BWP Montenegro”, jer im nijesu uplatili dio novca kao proviziju za obezbjeđenje posla.

Ovaj spor pred podgoričkim Osnovnim sudom još traje.

Na raspravi u martu 2018. godine, direktorka “Ferse” Anabel Lopez, između ostalog, saopštila je da je ugovorom sa Vladom Crne Gore bilo predviđeno da moraju u posao izgradnje vjetroelektrana na Možuri da uključe lokalnu kompaniju “Čelebić”.

Prema Zakonu o koncesijama, “Cifidex Limited” je tokom 2015. godine morao da traži saglasnost Vlade odnosno Ministarstva ekonomije da im se odobri kupovina vjetroelektrane “Možura”, što znači da su premijer, u to vrijeme Milo Đukanović, ali i ministar ekonomije Vladimir Kavarić, znali za taj posao i promjene vlasničkog statusa.

Firma “Cifidex Limited” je maltene čitave 2015. godine vodila pregovore, potpisala ugovor o prodaji i mijenjala ga nekoliko puta sa španskom kompanijom “Fersa Energias Renovables” i podgoričkim preduzećem “Čelebić” oko stoprocentnog preuzimanja akcija “Možura wind park” i koncesionih prava, dok su u javnosti samo davane izjave kako Vlada Crne Gore pregovara direktno s malteškom Vladom, na čijem čelu je tada bio Džozef Muskat, koji je pod međunarodnim pritiskom početkom ove godine podnio ostavku.

SDT je objelodanio i da je “Enemalta” od Vlade Crne Gore tražila saglasnost da se u projekat vjetroelektrana na Možuri uključi “Malta Montenegro Wind Power JV Limited” sa Malte, pa je nakon dobijene saglasnosti zaključen ugovor o prenosu udjela u kojem Vlada Crna Gora postupa u svojstvu davaoca saglasnosti.

“Kompanija ‘Enemalta’ u svojstvu prenosioca udjela, a pravno lice ‘Malta Montenegro Wind Power JV Limited’ kao sticalac udjela, pa je saglasno ugovoru ovo pravno lice evidentirano u CRPS-u kao osnivač pravnog lica ‘Možura wind parka’ DOO sa 90% učešća, a pravno lice “Enemalta” kao osnivač sa 10% učešća”, saopštila je tužiteljka Jovićević.

SDT je tokom izviđaja prikupilo dokumentaciju koja se odnosi na statusne promjene izvršene u imovini pravnih lica učesnika u ovom pravnom poslu i sada je u toku opsežna analiza stručnjaka kako bi se utvrdili tokovi novca između firmi i povezanih lica kako bi se utvrdilo postojanje krivičnih djela – pranje novca, zloupotreba službenog položaja i zloupotreba ovlašćenja u privredi…

“Nakon preduzimanja svih neophodnih izviđajnih radnji, tužilaštvo će ocijeniti predmetne spise i donijeti odluku u predmetu”, zaključila je tužiteljka Jovićević.

Istražuju i firmu ovlašćenog zastupnika kompanije što gradi autoput – CRBC

Tokom aprila Specijalno državno tužilaštvo formiralo je predmet u vezi sa poslovanjem „Možura wind parka”, a koji se odnosi na pravo odbitka ulaznog PDV-a, u iznosu od 6.942.447,87 eura.

Taj iznos PDV-a je prikazan na osnovu nabavke proizvoda (turbina i druge opreme) od firme “Spic Ronghe Internacional Limited”, a čija je ukupna vrijednost iznosila 40.001.723,42 eura.

SDT provjerava i transfere novca ovih dviju firmi, koja su realizovana na osnovu ugovora o finansijskom lizingu, ugovora o zajmu i ugovora o kupoprodaji proizvoda, a radi provjere osnova sumnje za postojanje – utaje poreza i doprinosa, zloupotrebe ovlašćenja u privredi i krivičnog djela pranje novca.

Uvidom u Centralni registar privrednog suda vidi se da je direktor firme “Spic Ronghe Internacional Limited” iz Podgorice Rajko Stanišić.

On je istovremeno i ovlašćeni zastupnik kompanije “China road i Bridge corporation”, koja gradi dionicu auto-puta Podgorica-Mateševo. Stanišićeva fima je prijavljena na istoj adresi u “Capital plazi”, kao i “Možura wind park” samo na drugom spratu…

SDT provjerava i zakonitost konsultantskih usluga koje su vršene za račun “Možura wind parka”. Do sada prikupljeni podaci ukazuju da je sa računa “Možura wind parka” transferisan iznos od 1.400.725,00 eura u korist računa “Adriatic capital advisory”, čiji je direktor izvjesni Milo Radulović, a njen osnivač je ofšor firma sa Sejšela “Spartans Global Holding INC”.

U pismu “Cifidexa”, koju je objavila mreža novinara, oni su naveli da su za raskid ugovora bili dužni firmi “BWP Montenegro” čija je vlasnica Milena Popović.

Suma duga se poklapa sa 1,4 miliona eura koja je trasnferisana na račun firme “Adriatic capital advisory”, a na ime, navodnih, konsultatskih usluga. U završnom ugovoru izneđu “Ferse” i “Cifidexa”, koji je potpisan 9. novembra 2015. godine u Podgorici, navodi se da prodavac, odnosno “Fersa”, nema obavezu prema “BWP Montenegru”, te ne mogu da fakturišu nešto čega nema. Popovićeva je bila direktor “Fersa i Čelebić” i osnivač i zastupnik u “BWP Montenegro”, te se sumnja da je sama sa sobom sklapala konsultantske usluge, što je konflikt interesa.

Izvor: Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *