Dolar blago ojačao, oprez pred sjednicu FED-a

Dodajte komentar

Kurs dolara blago je ojačao u srijedu na međunarodnim tržištima prema korpi drugih značajnijih svjetskih valuta u opreznom trgovanju jer su investitori manje skloni riziku uoči sutrašnjeg ključnog govora predsjednika američke centralne banke Fed Jeromea Powella.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, u takvim je okolnostima iznosio 93,11 bodova, što znači da je u plusu blagih 0,16 posto u odnosu na završetak trgovanja dan ranije. U utorak je bio pod pritiskom nakon vijesti o padu povjerenja potrošača u SAD-u na najniže nivoe u posljednjih više od šest godina, podsjeća Reuters.

Kurs dolara ostao je pak više-manje stabilan u odnosu na euro, na 1,1818 dolara za euro, nakon što je utorak oslabio za 0,4 posto.

Na valutnim tržištima investitori zaziru od rizika jer za nove smjernice čekaju govor predsjednika Feda Jeromea Powella na tradicionalnom godišnjem skupu u Jackson Holeu, koji će se održati u četvrtak. Investitori se pripremaju na moguće nove poteze Feda s ciljem podrške američkoj ekonomiji.

Kurs kineskog juana ojačao je pak prema novim najvišim nivoima u sedam mjeseci prema dolaru nakon vijesti da su američki i kineski funkcioneri telefonski razgovarali i poručili da su zadovoljni dosadašnjim provođenjem prve faze trgovinskog dogovora. Takve vijesti ublažile su zabrinutosti investitora u vezi diplomatskog spora između te dvije najveće svjetske ekonmije.

Britanskom funtom trgovalo se jutros po 1,3141 dolara nakon što je prema dolaru ojačala 0,7 posto u trgovanju u utorak. Na tečaj funte nije značajnije uticala vijest o slabom napretku u trgovinskim pregovorima Britanije s Evropskom unijom.

Kurs dolara prema jenu zadržao se pak unutar uskog raspona, na 106,32 jena.

Izvor: HP Portfolio

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *