Turski prihodi od turizma mogli bi uprkos pandemiji dostići 15 milijardi dolara

Dodajte komentar

Turistička industrija Turske mogla bi generirati 15 milijardi dolara (110 milijardi turskih lira) do kraja 2020. godine, dok se sektor polako oporavlja od pandemije koronavirusa bilježeći rastući broj dolazaka međunarodnih turista.

Birol Akman, predsjedavajući Udruženja turističkih agencija Anadolije i član odbora Agencije za promociju i razvoj turizma (TGA), rekao je za Anadolu Agency (AA) da ta zemlja više nema šanse da postigne svoj predpandemijski cilj od 60 miliona turista ove godine.

Ipak, dodao je da bi stroga provedba socijalne distance i drugih mjera sigurnosti mogla pomoći turističkom sektoru da se brže oporavi od krize, piše turski Daily Sabah.

Akman je napomenuo da bi ta industrija do kraja godine mogla generisati čak 15 milijardi dolara ako turisti nastave da dolaze na trenutnom nivou i pandemija ostane pod kontrolom bez drugog talasa.

Prema zvaničnim podacima objavljenim prošle sedmice, najpopularnija turistička destinacija Turske Antalija dočekala je od 1. januara do 31. avgusta više od milion turista iz 31 zemlje, od toga najviše Ukrajinaca, Rusa, Nijemaca i Britanaca.

Daleko od rekorda

Iako u Tursku dolazi sve veći broj turista, brojke nisu nimalo blizu onima iz prethodne godine. U 2019. turistički prihodi dostigli su 34,52 milijarde dolara, a u zemlju je stiglo gotovo 52 miliona turista, što je porast od 13,7% u odnosu na 2018.

Samo mediteranski turistički grad Antalija primio je više od 15 miliona turista iz 193 zemlje, postavivši svevremenski turistički rekord.

Međutim, Akman je rekao da se nada da će se turistički sektor oporaviti zahvaljujući uspjehu zemlje u održavanju pandemije pod kontrolom i njenim naporima da posjetiocima nudi sigurno turističko iskustvo.

Rekao je da 50.000 turista dolazi u Antaliju svaki dan, a 90% hotela ponovo je otvorilo svoja vrata zbog velike mobilnosti turista u gradu.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *