Pandemija ugrozila 120 miliona radnih mjesta u turizmu

Dodajte komentar

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je danas da je pandemija kovida 19 uništila turističku industriju jer je izgubljeno 320 milijardi dolara u prvih pet mjeseci ove godine i više od 120 miliona radnih mjesta je ugroženo.

Gutereš je na video konferenciji rekao da je turizam treći najveći izvozni sektor, iza goriva i hemikalija i da čini sedam odsto trgovine u prošloj godini.

“U turizmu je zaposlen jedan od 10 ljudi na Zemlji i obezbjeđuje sredstva za život stotinama miliona ljudi. To podstiče ekonomiju. Omogućuje ljudima da upoznaju neka od svjetskih kulturnih i prirodnih bogatstava i zbližava ljude”, rekao je Gutereš.

Generalni sekretar UN je naveo da su u prvih pet mjeseci ove godine, zbog pandemije korona virusa, međunarodni turistički dolasci smanjen za više od 50 odsto.

Gutereš je rekao da uticaj kovid-19 na turizam predstavlja “veliki šok” za bogatije i razvijene države ali da su zemlje u razvoju još teže pogođene, posebno male ostrvske države u razvoju i afričke zemlje.

Turizam za neke od tih zemalja predstavlja više od 20 odsto njihovog BDP-a, rekao je.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *