Komercijalna banka isplaćuje dividende iz prethodnih šest godina

Skupština Komercijalne banke AD usvojila je odluke o raspodjeli dobitka i neraspoređenog dobitka iz prethodnih šest godina, navodi se u dokumentu objavljenom na Beogradskoj berzi.

Izvršni odbor odlučio je da isplati dividende za poslovni period od 2014. do 2019. godine.

Isplata dividendi iz ranijih godina predviđena je ugovorom o prodaji Komercijalne banke Novolj ljubljanskoj banci. Ugovorom je predviđeno da se 50% iskazane dobiti za 2019. godinu isplati kao dividenda, čime će Srbiji pripasti oko 31 miliona eura.

Takođe, predviđena je i isplata dividendi iz ranijih godina, po kojem osnovu će Srbija dobiti još približno 26 miliona eura.

Srbija je krajem februara prodala 83,23% običnih akcija Komercijalne banke Novoj ljubljanskoj banci za 387,02 miliona eura. Ugovorom je takođe dogovoreno i da će država Srbija prihodovati od kamate po stopi od 2% godišnje koju će NLB imati obavezu da isplati Srbiji za period od 1. januara 2020. do datuma završetka transakcije.

Prema ranijim najavama, NLB bi trebalo da preuzme Komercijalnu banku do trećeg kvartala ove godine.
Narodna banka Srbije izvijestila je da je primila zahtjev za preuzimanje i u skorije vrijeme očekuje se da će izdati saglasnost za ovaj posao.

Check Also

Mirko Mazalica izabran za novog direktora TE Pljevlja

Za novog direktora Termoelektrane (TE) Pljevlja izabran je mašinski inženjer Mirko Mazalica, koji je do …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *