Gradnja vjetroelektrane “Gvozd” počinje tokom naredne godine

Dodajte komentar
Ilustracija

Izvršni rukovodilac Direkcije za razvoj i inženjering u Elektroprivredi (EPCG) Ivan Mrvaljević kazao je da gradnja vjetroelektrane (BE) “Gvozd”, koja će se nalaziti na istoimenoj lokaciji, trebalo bi da počne tokom naredne godine i bude završena za 18 mjeseci.

– Na krnovskoj visoravni, na lokaciji buduće BE Gvozd, završeni su geološko-istraživački radovi koji će projektantu osigurati kvalitetne podloge za izradu tehničke dokumentacije. Do kraja mjeseca očekujemo završetak geološkog elaborata koji će nam dati nedostajući dio za početak izrade idejnog projekta, čime će se stvoriti tehnički uslovi za dobijanje građevinske dozvole – rekao je Mrvaljević.

On je u intervjuu za časopis Inženjerske komore “Pogled” kazao da se početak radova očekuje po završetku izrade projekta i dobijanja građevinske dozvole. Nakon obilaska terena predviđene su istražne bušotine na lokacijama temelja vjetrogeneratora, transformatorske stanice (TS) Gvozd i lokaciji rekonstrukcije TS Krnovo.

Mrvaljević je podsjetio da je u septembru prošle godine EPCG sa kompanijom Ivicom Holding GmbH potpisala ugovor o zajedničkom razvoju projekta izgradnje BE Gvozd, kao i da je potpisivanjuugovora prethodilo usvajanje lokalne studije lokacije u julu 2018. godine. Kompanija “Ivicom” je učestvovala u gradnji vjetroparka na Krnovu, tako da će Gvozd biti samo nastavak posla.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *