Evo kad će roboti postati pametniji od ljudi

Dodajte komentar

Elon Musk smatra da je londonska istraživačka laboratorija DeepMind “glavni razlog za zabrinutost” kada je u pitanju vještačka inteligencija (AI).

Google je kupio DeepMind 2014. godine za 600 miliona dolara. Istraživačka laboratoria, koju vodi izvršni direktor Demis Hassabis, najpoznatiji je po razvoju AI sistema koji mogu igrati igre bolje od bilo kojeg čovjeka.

– Priroda AI koju grade je ta koja nadmašuje sve ljude u svim igrama. Mislim, to je u osnovi zaplet “Ratnih igara” – rekao je Musk za New York Times, prenosi BiznisInfo.

DeepMind je odbio komentar kada ga je kontaktirao CNBC.

Musk je više puta upozoravao da će vještačka inteligencija uskoro postati jednako pametna kao ljudi i rekao je da se, kada se to dogodi, svi moramo uplašiti jer je upitno samo postojanje čovječanstva.

Tehnološki milijarder, koji je profitirao od ranog ulaganja u DeepMind, rekao je za New York Times da njegovo iskustvo rada s AI u Tesli znači da može s sigurnošću reći “da smo krenuli prema situaciji u kojoj je AI znatno pametniji od ljudi”.

Rekao je da vjeruje da je vremenski okvir za to kraći od pet godina.

– To ne znači da sve ide dođavola za pet godina. To samo znači da stvari postaju nestabilne ili čudne – rekao je.

Musk je 2015. osnovao laboratoriju za istraživanje OpenAI u San Franciscu, godinu dana nakon što je Google kupio DeepMind. Osnovan je s inicijalnim fondom od milijardu dolara, a Microsoft je kasnije dodao isti iznos.

Misija projekta OpenAI je da osigura da korist od vještačke inteligencije ima cijelo čovječanstvo. U februaru 2018. Musk je napustio upravni odbor OpenAI-ja, ali i dalje donira i savjetuje organizaciju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *