EU za očuvanje radnih mjesta izdvaja 81,4 milijarde eura kredita

Dodajte komentar

Evropska komisija predložila je Evropskom vijeću da se za očuvanje radnih mjesta u 15 zemalja Evropske unije odobri ukupno 81,4 milijarde eura povoljnih zajmova

EK je u ponedjeljak Evropskom vijeću na odobrenje uputila prijedloge za 15 zemalja EU-a koje su podnijele zvanične zahtjeve za isplatom kredita u sklopu programa SURE za potrebe zaštite radnih mjesta i radnika od posljedica koronakrize.

Daleko najveći iznos u sklopu toga programa dobila bi Italija, 27,4 milijardi eura. Slijedi Španija s 21,3 milijarde, pokazuje saopštenje EK.

Zajmovi će pomoći članicama EU-a da pokriju naglo povećanje državnih rashoda radi očuvanja radnih mjesta i direktne troškove finansiranja programa skraćenog radnog vremena i sličnih mjera uvedenih zbog pandemije koronavirusa.

U grupi zemalja EU-a koje su do sada zatražile više milijardi eura kredita za očuvanje radnih mjesta nalazi se i Poljska, sa zatraženih 11,2 milijarde eura, Belgija sa 7,8 milijardi i Rumunjska sa četiri milijarde eura.

Slovenija bi prema prijedlogu EK trebala dobiti sličan iznos kao i Hrvatska, od 1,1 milijardu eura. Hrvatskoj bi prema prijedlogu EK trebalo biti odobreno ukupno milijardu eura kredita.

Najmanje bi od tih 15 zemalja EU-a trebala dobiti Latvija, 192 miliona eura.

EU-ov program očuvanja radnih mjesta SURE može omogućiti finansijsku podršku svim članicama EU-a u ukupnom iznosu do 100 milijardi eura, navodi EK u saopštenju.

Podsjeća i da sve članice koje još nisu podnijele zvanične zahtjeve to još uvijek mogu učiniti.

Predsjednica EK Ursula von der Leyen istakla je da je program „jasan signal solidarnosti u krizi bez presedana”, prema priopćenju EK.

Zbog pandemije Covida-19 bruto domaći proizvod (BDP) EU-a u drugom je tromjesečju pao 11,7 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, prema procjenama Eurostata objavljenim sredinom ovoga mjeseca.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *