EU daje trgovinske olakšice zemljama regiona

Evropska komisija usvojila je paket mjera koje imaju za cilj povećanje trgovine između Evropske unije i susjednih zemalja u panevropsko-mediteranskom regionu, prenosi RTS.

Ove mjere uključuju i Crnu Goru.

Predložene mjere treba da doprinesu oporavku od ekonomskih posljedica epidemije koronavirusa, ističu u Evropskoj komisiji i naglašavaju da su “današnji predlozi namijenjeni modernizaciji preferencijalnih trgovinskih sporazuma EU s dvadeset trgovinskih partnera u panmediteranskoj regiji, tako da relevantna ‘pravila o porijeklu’ tih trgovinskih sporazuma postanu fleksibilnija i pogodnija za poslovanje”.

Predložene izmjene odnose se na bilateralne sporazume EU sa Crnom Gorom, Islandom, Lihtenštajnom, Norveškom, Švajcarskom, Farskim Ostrvima, Turskom, Egiptom, Izraelom, Jordanom, Libanom, Palestinom, Gruzijom, Moldavijom, Ukrajinom, Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Severnom Makedonijom, Srbijom i Kosovom.

“Pravila o porijeklu” neophodna su u bilo kojem trgovinskom sporazumu, jer ona određuju koja roba ispunjava uslove za povlašćeni tretman.

Roba s preferencijalnim porijeklom ispunjava uslove za uvoz s nižim stopama carine ili čak nultom stopom, zavisno od povlašćenog tarifnog tretmana, saopštila je Evropska komisija.

Check Also

I u krizi depoziti stabilni

Dinamika kretanja depozita tokom godine korespondira sa početkom pandemije, kao i lošijim rezultatima turističke sezone, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *