Dok čekamo vakcinu protiv korone i pitamo se hoće li koštati 5 ili 140 USD?

Dodajte komentar

Od proglašenja pandemije koronavirusa prošlo je skoro šest mjeseci a svijet željno iščekuje vakcinu koja bi trebalo da omogući povratak u normalan život. Prethodnih dana počelu su da stižu informacije da je nekoliko država napravilo vakcinu protiv virusa Covid 19.

Postavlja s epitanje koliko će građane koštati vakcinacija protiv virusa Covid 19.

Velika razlika u cijeni između ruske i kineske vakcine

Nedavno registrovana ruska vakcina pod nazivom Sputnjik V, prema navodima predsjedavajućeg borda direktora kompanije R-Farm, Alekseja Repika, koštaće najmanje 10 dolara za dvije doze, a prema navodima iz Rusije, prve doze biće puštene već za nekoliko dana.

Ipak, prema njegovim riječima, vakcina će postati jeftinija kada njena proizvodnja dostigne dovoljan industrijski obim.

Stručnjaci za javno zdravlje, međutim, skeptični su prema ruskoj objavi o pronalasku vakcine. Kako se navodi, za ovu vakcinu nisu objavljeni svi relevantni podaci, a ovakvo “munjevito odobravanje vakcine” može značiti da se moguće negativne nuspojave vakcine neće otkriti.

S druge strane, najavljena cijena kineske vakcine protiv virusa Covid 19 je, sudeći prema prvim izjavama, biti znatno skuplja.

Naime, predsjednik SinoFarma Liju Džingžen rekao je za list kineske Komunističke partije da će vakcina koštati manje od 1.000 juana (140 dolara) i da će se davati dva puta sa razmakom od 28 dana. Kako se navodi, ova vakcina će biti dostupna do kraja godine.

Takođe, pažnju svetske javnosti privukle su još tri vakcine.

Britanska, njemačka i američka

Jedna od njih porijeklom je iz Velike Britanije, i nju ispituje Univerzitet u Oksfordu sa farmaceutskom kompanijom Astra Zeneca.

Trenutno se ispituje treća faza njene efikasnosti a rezultati tih istraživanja očekuju se krajem decembra ove godine.

Astra Zeneca objavila je da će do kraja ove godine imati spremno oko 400 miliona doza ove vakcine, a do sredine 2021. čak 2 milijarde doza. Takođe, kako su naveli, cijena će po dozi biti 5 dolara.

Druga je produkt američkog farmaceutskog diva Pfizer i njemačke biotehnološke firme BioNTech. Ona se takođe nalazi u trećoj fazi ispitivanja. Kako je najavljeno, cijena ove vakcine će biti oko 20 dolara po dozi.

Treća vakcina o kojoj javnost govori produkt je biotehnološke kompanije iz Kembridža u SAD, u saradnji sa Američkim institutom za alergije i infektivne bolesti (NIAID). Kao i prethodne, i ova vakcina je u trećoj fazi ispitivanja a najavljeno je da će ona se njena cijena kretati između 32 i 37 dolara.

Prema navodima Svjetske zdravstvene organizacije, trenutno je 21 vakcina u fazi kliničkog ispitivanja.

Manje i siromašnije države uglavnom pokušavaju da osiguraju nabavke preko zajedničkih međunarodnih šema kao što je COVAX, koju vodi SZO i Koalicija za spremnost na epidemije (CEPI).

Do sada je ovom projektu pristupilo 90 siromašnih država, a 75 bogatih je izrazilo namjeru da ga finansira.

Izvor: BIZlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *