Turisti dolaze, ali brojke ni blizu kao prošle godine

Dodajte komentar

Četvrti avgustovski vikend obilježile su gužve na graničnim prelazima, ali je uprkos tome, to daleko od frekvencije putnika i vozila kakva je zabilježena u istom periodu lani. Na Graničnom prelazu Sitnica (sa BiH) u subotu su vladale velike gužve na ulazu u našu zemlju.

Kolona automobila u subotu ujutro protezala se od crnogorske do bosansko-hercegovačke granice a za ulazak u Crnu Goru čekalo se između pola sata i 45 minuta.

Uglavnom dolaze putnici iz BiH na vikend ili višednevni odmor koji će provesti na Crnogorskom primorju.

Promjena

Načelnik Odjeljenja GP Herceg Novi Dejan Janković potvrđuje da je ovo drugi vikend u avgustu u kome su zabilježene veće gužve na Sitnici.

– Od 1. avgusta GP Sitnica je prešlo 44.437 putnika i ukupno 15.595 vozila. Za isti period prošle godine na ovom graničnom prelazu je evidentiran 223.381 putnik i 62.655 vozila. Ostvarenje prometa u odnosu na isti period prošle godine je 20% putnika i 25% vozila – kazao je Janković.

Promet je značajno povećan od prošlog vikenda i popuštanja mjera i sada se kreće na nivou 40 odsto od prošle godine.

– Preko 90 odsto su putnici iz BiH koji dolaze na odmor, a ostalo su državljani Republike Srbije, imamo i državljana Austrije, Francuske, Njemačke, takođe iz zemalja regiona koji su u tranzitu, ali je to mali broj. Dominantno su putnici iz BiH –rekao je Janković.

Posljednjom naredbom NKT definisano je da je za državljane Albanije, BiH i Kosova dovoljno da posjeduju negativan PCR test ili negativan Elisa IgM ili Eklia test, dok je za državljane Srbije, Sjeverne Makedonije, SAD, Australije, Izraela, Libana, Sejšela i Singapura neophodan negativan PCR test ili pozitivan rezultat antitijela na novi korona virus klase IgG dobijen Elisa serološkim testom starijim ne više od 72 sata.

Čekanja u koloni su od pola sata do 45 minuta. Janković kaže da u zavisnosti od gužve na ulazu i izlazu iz zemlje sve tri saobraćajne trake opredijelile su se za ulaz u zemlju, kako bi čekanja bila kraća, a kontrola brža.

-Ono što smo imali mogućnost ranijih godina a ove nemamo, shodno Zakonu o graničnoj kontroli, član 34, odstupanje od granične provjere, tj. da kada se na prelazu oforme velike saobraćajne gužve možemo da propustimo određene radnje i ubrzamo prelazak državne granice. Međutim, ove godine, zajedno sa zdrvstveno-sanitarnom inspekcijom moramo da kontrolišemo primjenu mjera NKT i Ministarstva zdravlja tako da svakom putniku koji ulazi u Crnu Goru gledamo da li ima odgovarajući test i to nas sprečava da kontrolu brže obavljamo –kazao je Janković.

Načelnik Odjeljenja GP Herceg Novi navodi da nijesu morali da angažuju dodatni broj službenika, te da poslove vrše u redovnom sastavu. Brzina ulaska i izlaska zavisi od postojeće infrastrukture na graničnom prelazu.

– Prethodnih godina imali smo ispomoć iz drugih organizacionih jedinica Sektora granične policije, ali je ta ispomoć uglavnom korištena na GP Debeli brijeg gdje je veća frekvencija, ali je i infrastruktura takva da možemo koristiti veći broj službenika – rekao je Janković.

Ulazak

U dugačkoj koloni automobila koje smo juče zatekli na Sitnici većinom su bili državljani BiH. Dolaze iz Banjaluke, Sarajeva, Bijeljine, Zvornika, Trebinja, ali nijesu bili raspoloženi za priču, posebno ne za fotografisanje i predstavljanje uz objašnjenje da je putovanje do granice bilo dugo, ali i čekanje na ulazak u Crnu Goru.

Porodica iz Zvornika kaže da su planirali godišnji odmor u Herceg Novom i da nijesu imali problema da obezbijede serološki test koji im je neophodan za ulazak u Crnu Goru. Na granici su čekali pola sata, ali ističu da to i nije toliko puno.

Na petodnevni odmor u Čanj krenula je i tročlana porodica iz Trebinja. Ističu takođe da su serološki test odradili u Bolnici Trebinje i da nijesu dugo čekali rezultate.

Gužve na granici objašnjavaju činjenicom da je vikend i komentarišu da su sigurno manje radnim danima. Inače, broj gostiju u hercegnovskoj opštini prešao je pet hiljada tek minulog vikenda, ali je u odnosu na isti period lani manji za čak 87 % – saopštili su iz Turističke organizacije Herceg Novi.

U hotelima je smješteno 1.491 turista, dok se za boravak u domaćinstvima opredijelilo njih 3.680. Statistički podaci govore da je stranaca, uključujući i turiste iz regiona, 4.378, dok je domaćih gostiju 793.

Dobrakovo

Najfrekventniji prelaz između Crne Gore i Srbije – Dobrakovo – zbog poznate epidemiološke situacije bilježi drastično manji promet putnika.

Stanje se promijenilo u protekla dva vikenda. Prema riječima komandira stanice granične policije Bijelo Polje Veselina Novovića, od otvaranja granica 15. avgusta, ukupno sa putnicima iz Srbije u Crnu Goru ušlo je oko 7.500 osoba.

– Ukoliko se uporedi period od 1. januara do 22. avgusta prošle godine sa istim periodom ove godine broj putnika je manji za 79,55 odsto. Takođe, ako uporedimo period od od 1. do 22. avgusta prošle sa istim periodom ove, broj putnika je manji za 95,58 odsto. Od otvaranja granica 15. avgusta do juče, u prosjeku, preko graničnog prelaza pređe oko 1.550 putnika. Za isti period prošle godine u prosjeku prelazaka preko graničnog prelaza bilo je 19.750 putnika – precizirao je Novović.

Pojasnio je da je u periodu od 1. do 22. avgusta prošle godine u Crnu Goru preko prelaza Dobrakovo ušlo 237.459 putnika, izašlo 195.154 što čini ukupno 432.613 putnika.

U istom intervalu ove godine preko tog graničnog prelaza ušlo je 11.792, izašlo 7.322 putnika što je ukupno 19.114. Takođe je pojasnio da je preko Dobrakova od početka ove godine zaključno sa 22. avgustom u Crnu Goru ušlo 153.487 putnika, izašlo 148.271 što čini ukupno 301.758, dok je u uporednom periodu prošle godine ušlo 795.504 putnika, izašlo 148.271 u ukupnom broju 1.475.336.

Komandir Novović je naglasio da je tokom proteklog vikenda pojačana frekvencija ulazaka u Crnu Goru te je vrijeme zadržavanja na ulazu do 30 minuta.

– Od 15. avgusta granice su otvorene, ali za ulazak u našu zemlju poštuju se mjere Nacionalnog koordinacionog tijela. Po naredbama Ministarstva zdravlja, potreban je negativan PCR test da nije stariji od 72 sata ili odgovarajući Eliza test, takođe da nije stariji od 72 sata – pojasnio je Novović.

Optimizam

Uprkos činjenici da su granice toliko dugo bile zatvorene za ulazak putnika iz Srbije u Crnu Goru, reporter Pobjede juče je u razgovoru sa putnicima, koji su vozilima formirali kolonu dugu preko 100 metara a koji su, nakon određenih procedura ušli u našu državu, naišao na srdačan pristup.

To ulijeva dodatni optimizam da su uprkos opasnom virusu koji je ,,ojadio“ čitavu planetu, putnici uglavnom iz susjedne države jedva dočekali ulazak da bi pohrlili prema krajnjoj destinaciji, našem Primorju.

Ilino Brdo

Iz Bosne i Hercegovine ka Nikšiću može se jedino preko Ilinog brda (gdje radovi još traju) tim prije što su granični prelazi Nudo i Krstac, koji su, inače, samo za lokalno stanovništvo zatvoreni, a na Šćepan Polju se može samo izaći iz Crne Gore. Dakle, od Trebinja ka Vilusima je jedino prometno ovih dana, kada je riječ o putnim pravcima koji vode preko teritorije nikšićke opštine, ali to je ponovo neuporedivo sa prethodnom ljetnjom turističkom sezonom.

Turisti

Juče je naša ekipa posjetila taj granični prelaz, razgovarala s crnogorskim policajcima.

Vođa smjene Miroljub Dubak kaže da su do prije dvije sedmice imali mnogo manje posla, ali ni da sada nijesu gužve.

-Na našem graničnom prelazu, najčešće, ulaze državljani BiH. Ima turista koji dolaze iz Srbije u Crnu Goru, preko nikšićke opštine, ali njih je znatno manje, a rijetki su i oni koji stižu iz Zapadne Evrope. Imamo ih dosta i koji su samo u proputovanju kroz našu zemlju – priča Miroljub Dubak.

Njegov kolega Krsto Ilić kaže da su lani u ovo doba godine imali i kolone duge po dva-tri kilometra. Na graničnom prelazu Ilino brdo je uvijek i sanitarni inspektor koji kontroliše testove, a njih su obavezni da imaju svi osim djece starosti do pet godina.

– Posljednje dvije sedmice najviše posla imamo oko podne po nekolika sata, dok u predvečerje imamo manje obaveza. U poslijeponoćnim časovima najčešće ulaze tranzitni turisti, koji su iz udaljenijih država. Ovo je trenutno jedini prelaz između Crne Gore i BiH sa teretnim programom. Manje je i kamiona nego lani, ali s obzirom da se preko Vraćenovića ne može, ipak ih ,,proknjižimo“, u prosjeku, po dvije stotine u toku dana, računajući ulaz i izlaz iz zemlje – kaže Dubak.

I dok nije počela rekonstrukcija Ilinog brda, ka Vraćenovićima su kretali svi tereti koji podliježu fitosanitarnim i veterinarskim provjerama, ali se ovom saobraćajnicom mogu sresti i kamioni koji voze građevinski materijal, koji produžavaju ka Albaniji…

– Žao nam je što nemamo više posla. Lani u ovo doba godine nijesmo imali pauze, sastavljali smo doručak i ručak, a ovog avgusta je, zbog virusa, sasvim drugačija priča. Najteže nam je kad turista nema uredan test, negoduje i onda produžava u Albaniju – riječi su graničnog policajca Krsta Ilića.

Dubak kaže da ima i onih koji smatraju, ako je riječ o petočlanoj familiji, da im je mnogo za testove izdvojiti 125 eura, pa se odlučuju da nastave do Albanije, jer s toliko novca mogu platiti polovinu ljetovanja.

– Imamo turista koji svake godine dolaze na ljetovanje u Crnu Goru, a ove godine su zbog testova odlučili da promijene destinaciju. To nam nije milo kad čujemo, ali… Dešava se nekih dana i da uđu nekolika autobusa turista-izletnika, ali su samo na proputovanju. Hrvati, recimo, više vole sjever Crne Gore, Durmitor i ostale naše lijepe planine – kaže Dubak.

Policajci nam rekoše i da su lani, svakodnevno, imali po nekoliko kombija iz Dubrovnika koji su grabili na rafting Tarom, a ove godine nema ni njih. No, ako je nešto pozitivno ove sezone onda su to komentari turista koji se vraćaju s ljetovanja u Crnoj Gori. Miroljub Dubak kaže da su ovih dana svi zadovoljni u povratku s našeg Primorja ili planine.

– More čisto, nije bilo gužve, cijene su niže, usluge na najvećem nivou… Svi prezadovoljni napuštaju Crnu Goru, a prethodnih godina nijesu baš svi imali riječi hvale. Nadamo se da ćemo iz ove teške situacije svi izvući i neke pouke, pa da će dogodine svi koji budu boravili u Crnoj Gori, ma koliko sezona bila dobra, a mora biti mnogo bolja od ove, zadovoljni odlaziti – optimista je Dubak.

Upoređenje

Na Ilinom brdu lani je u junu granicu prešlo 53.700 putnika, a ove godine 16.163. U julu je prošle godine ovaj prelaz prešlo 80.684 putnika, a minulog mjeseca svega 10.984.

Dakle, u poređenju sa prošlogodišnja dva mjeseca, ove godine je bilo čak 107.297 putnika manje.

Slična statistika je i kada je riječ o vozilima. Lani je u junu Ilino brdo prešlo 19.437 vozila, a ove godine 15.088.

U julu prošle godine registrovano je 25.900 vozila, a ove godine 10.023.

U avgustu su podaci Koliko-toliko ohrabrujući, ali mjesečna statistika još nije sumirana. Evidentno je da je razlika u broju turista manja nego za prethodna dva mjeseca.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *