Rodžers: Sljedeći finansijski pad mogao bi biti još gori

Dodajte komentar

Iako su monetarni podsticaji možda ublažili finansijska tržišta u kratkom roku, ogromna količina duga kao rezultat stvoriće negativne posljedice za ekonomiju dugoročno, kaže poznati investitor Džim Rodžers, čiji je kvantni fond vratio 4.200 procenata u prvih deset godina svog osnivanja.

Guru za investiranje, kako ga u svjetskim ekonomskim krugovima zovu, ocjenjuje da je rast akcija od marta u velikoj mjeri posljedica naplate kvantitativnog ublažavanja duga.

Prije šest mjeseci, Sjedinjene Države bile su najveća zemlja dužnika u istoriji svijeta. Nikada niko nije toliko dugovao. Od tada su Sjedinjene Države povećale svoj dug za nekoliko milijardi.

“Ako mi date nekoliko triliona dolara, pokazaću vam veoma, veoma dobru zabavu”, rekao je.

Sljedeći finansijski pad mogao bi biti još gori od onog koji smo vidjeli ove godine, upozorio je Rodžers.

“Ovo je sigurno bila najgora stvar u mom životu. Posle smo imali veliki oporavak jer vlade svuda štampaju i troše nevjerovatne količine novca, ali to samo znači da će sljedeći put biti još gore”.

Što se zlata tiče, Rodžers je rekao da cijene još uvjek imaju mnogo prostora za rast.

“Ako sam u pravu, zlato će ići mnogo, mnogo, mnogo više prije nego što se ovo završi. Zlato se može pretvoriti u balon. Nadam se da neće, jer ako se pretvori u balon, moraću da ga prodam a nikad ga ne želim prodati. Želim da moja djeca jednog dana imaju moje zlato i srebro”, rekao je Rodžers.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *