Airbnb uprkos korona-krizi izlazi na berzu

Dodajte komentar

Kompanija za dijeljenje smještaja Airbnb objavila je da podnijela zahtjev za izlazak na berzu, nakon vrlo nestabilne 2020. godine, kada je zbog globalne krize usljed pandemije koronavirusa profit prepolovljen u odnosu na prethodnu godinu, piše Startit.

Nagađa se da je na odluku uticao pritisak radnika koji su u kompaniji zaposleni od samog početka, čije je akcije kompanija ”zaključala” 2011. godine, pa nisu u mogućnosti da ih prodaju i sa sigurnošću promijene posao, osnuju porodice, kupuju nekretnine…

Airbnb je prošle godine konačno najavio da će tokom 2020. godine izaći na berzu, tako da su i očekivanja dioničara da se to zaista desi. Još uvjek nije odlučen broj akcija koji će biti ponuđen, kao ni njihov cjenovni opseg.

Pandemija je skoro preko noći smanjila ukupan protok od izdatih soba za milijardu dolara, a kada su iz kompanije procijenili da će se prepoloviti prihodi iz 2019. godine, koji su iznosili 4,8 milijardi dolara, odlučili su da otpuste približno 2.000 radnika i pokrenuli krizno finansiranje.

Airbnb će investitore najvjerovatnije morati da ubedi da je u stanju da se brzo vrati na raniju stabilnost i da će moći da se adaptira na novu realnost. Ipak, neke vrste putovanja, kao što su odmori u inostranstvu, poslovna putovanja i bilo kakvi veliki događaji, neće se vratiti u skorije vrijeme.

Iz kompanije su objavili kako očekuju da će biti nekih poteškoća u periodu dok se ne završi pandemija, ali vjeruju da će to prevazići na tržištu koje je ostalo snažno uprkos ekonomskom razaranju. S&P 500 indeks nedavno je doživio rekordnu vrijednost, dok je tehnološka kompanija Apple postala prva američka kompanija čija se tržišna vrijednost procjenjuje na dva triliona dolara.

U maju su prihodi kompanije počeli ponovo da rastu, budući da su ljudi širom svijeta odlučili da ljeto provedu u privatnim smještajima, a tokom juna i jula uspjeli su da se vrate na nivo od prethodne godine.

Još jedna otežavajuća okolnost za investitore je ogroman broj kritika upućen kompaniji, koja je od osnivanja imala niz sukoba sa lokalnim regulatornim tijelima zbog taksi, kao i prava na sprovođenje njihovog poslovnog modela.

Članovi zajednica, sa druge strane, kritikuju platformu zbog toga što su neka mjesta pretvorena u turističke lokacije, pa su cijene izdavanja stanova drastično skočile, zbog čega najviše ispašta lokalno stanovništvo.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *