Treći paket mjera: Banke ponudile 132,5 miliona

Dodajte komentar

Vlada Crne Gore je ovlastila Ministarstvo finansija da nastavi pregovore sa komercijalnim bankama u cilju pripreme ugovora o saradnji na sprovođenju Programa trećeg paketa socio-ekonomskih mjera. Kako je saopšteno iz Vlade, ministar fininsija Darko Radunović ovlašćen je da potpiše ugovore o saradnji. Vlada je bez održavanja sjednice usvojila Informaciju o rezultatima razgovora sa crnogorskim komercijalnim bankamau Crnoj Gori po pitanju realizacije trećeg paketa socio-ekonomskih mjera, prenijela je juče agencija Mina biznis.

U Informaciji se navodi da je u cilju obezbjeđivanjauslova za oporavak ekonomije predviđeno zaključivanje kreditnih aranžmana sa međunarodnim finansijskim institucijama, kako bi se kroz direktne aranžmane ili obezbjeđivanjem garancija, obezbijedila sredstva za kreditiranje privrede pod povoljnijim uslovima.

– Zakonom o budžetu predviđeno je zaključivanje aranžmana sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope (CEB) do 70 miliona eura, kao i izdavanje garancija za aranžmane između Evropske investicione banke (EIB) i komercijalnih banaka u Crnoj Gori do 50 miliona eura, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Ministarstvo finansija razgovaralo sa svim komercijalnim bankama u Crnoj Gori.

– Bankama su prezentovane mogućnosti za saradnju tako što bi Vlada obezbijedila polovinu sredstava u iznosu od 70 miliona, dok bi banke obezbijedile drugu polovinu, kazali su iz Vlade.

Oni su pojasnili da bi se sredstva bankama prenijela beskamatno, sa rokom povraćaja od sedam godina i grejs periodom od dvije godine, a služila bi finansiranju obrtnih sredstava, likvidnosti i investicija. Dodaje se da bi banke sa druge strane bile dužne da omoguće finansiranje privrednih aktivnosti pod povoljnijim uslovima nego što su trenutno na tržištu.

– Za ovaj program ponude su poslale skoro sve banke, osim Zirat i NLB, koja zbog dodatnih odobrenja još nije dostavila ponudu. Ukupan iznos ponuda je 132,5 miliona eura, ističe se u saopštenju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *