Ovo su 3 najveće investicije Vorena Bafeta u 2020.

Dodajte komentar

Kada su u pitanju uspješni investitori, Voren Bafet, izvršni direktor Berkšir Hataveja, zasigurno je klasa za sebe. Ovaj Amerikanac nalazi se na 7. mjestu najbogatijih ljudi na svijetu sa bogatstvom većim od 78 milijardi dolara u koje se ne računaju na desetine milijardi koje je donirao u dobrotvorne svrhe u posljednjih 15 godina.

Bafet je tokom čitave 2020. godine prodavao mnogo akcija. Ali, usljed haosa i neizvjesnosti pandemije koronavirusa, izvršio je i tri velike kupovine u koje su on njegov tim uložili između 563 miliona i 6,8 milijardi dolara.

Banka Amerike
S obzirom na to da je Befetova omiljena industrija za ulaganje bankarstvo, možda je i malo iznenađenje što posljednjih nedelja ulaže u Banku Amerike.

Nakon što je u aprilu dobio dozvolu od Federalnih rezervi za povećanje vlasništva Berkšira u Banci Amerike van uobičajenog limita od 10% za investicione kompanije, Bafet je svoj dio povećao na ukupno 12% akcija banke. Ukupno, oko 2,1 milijarde dolara uloženo je u akcije Banke Amerike u posljednjih nekoliko nedelja.

Berik Gold
Vrijednost kanadske kompanije za obradu zlata Berik Gold porasla je za više od 10%, nakon što je Berkšir Hatavej saopštio da je kupio udio u u toj kompaniji.

Berkšir Hatavej kupio je u posljednjem kvartalu 21 milion akcija kompanije za obradu zlata i bakra u vrijednosti od oko 564 miliona dolara.

Kupovina dolazi kao malo iznenađenje, jer je Bafet bio kritičar zlata u prošlosti. On je govorio da je bolje ulagati u preduzeća, farme i nekretnine.

Ulaganja u zlato privukla su mnoge nove kupce koji žele da zaštite barem deo svoje imovine od inflacije koju očekuju zbog divljeg štampanja novca centralne banke.

Berkšir Hatavej
Prema kvartalnim izvještajima kompanije, Berkšir Hatavej je u prvom i drugom kvartalu otkupio svoje akcije u vrijednosti od 6,8 milijardi dolara, što je više nego što je Befet ove godine potrošio za kupovinu dionica!

Izvor: BIZLife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *