Etihad Airways odbio predlog Air Serbia za smanjenje duga

Dodajte komentar

EA Partners, subjekt povezan s Etihad Airwaysom, odbio je predlog aviokompanije Air Serbia za 82-postotno smanjenje zajma odobrenog kompaniji.

EA Partners se ne slaže s uslovima predloga za otplatu Air Serbia i izdavatelj očekuje da će uplata biti izvršena u potpunosti u skladu s uslovima ugovora o zajmu sa EA Partners I i EA Partners II, objavila su dva subjekta u posebnim saopštenjima na Londonskoj berzi.

Air Serbia je 22. jula saopštila kako će zajam morati da smanji za 82% kako bi dužnik mogao nastaviti da posluje do datuma otplate i stvoriti i akumulirati potreban novac za takvo plaćanje nakon što trgovačke aktivnosti započnu.

Air Serbia je u junu obavijestila EA Partners o potencijalnom neispunjenju ugovora o dugovima koji su potpisani s EA Partners I i EA Partners II 15. septembra 2015., odnosno 20. maja 2016. godine.

U septembu 2015. godine Etihad Airways je zaključio osiguranu obveznicu u iznosu od 700 miliona dolara (590 miliona eura) za finansiranje Etihad Airport Services, te vlasničke udjele u Etihad, Airberlin, Air Serbia, Air Sejšeli i Alitalia u maju 2016. putem EA Partners II. Sredstva prikupljena transakcijama uglavnom su korištena za kapitalne izdatke i ulaganja u flotu, kao i za refinansiranje, u zavisnosti od potreba svakog pojedinog avioprevoznika.

EA Partners osnovan je 2015. godine kako bi Etihad Airways mogao finansirati aviokompanije u kojima ima udjele.
Etihad Airways je inkorporirao dva posebna subjekta, EA Partners I i II, koja su prodala obveznice u vrijednosti od 1,2 milijarde dolara za prikupljanje sredstava za nekoliko avioprevoznika. Ta je konstrukcija zamišljena kako bi se osiguralo finansiranje za aviokompanije uz minimalna opterećenja na bilansu Etihad Airways.

Avionska kompanija sa sjedištem u Abu Dhabiju ima 49% udjela u prevozniku Air Serbia, dok ostatak kontroliše srpska vlada.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *