Direktori sada zarađuju 320 puta više od prosječnog radnika

Dodajte komentar

Plate radnika u Sjedinjenim Američkim Državama su porasle za 13,7 procenata od 1978. godine, a plate generalnih direktora za značajnih 1.167 procenata, pa tako direktori zarađuju 320 puta više od prosječnog radnika, piše portal Fast Company.

Izvještaj Instituta za ekonomsku politiku (EPI) utvrdio je da su prosječne plate direktora u nekim od najboljih američkih kompanija 21,3 miliona dolara, a da tipičan radnik u nekoj od vodećih kompanija sada zarađuje 67.000 dolara godišnje.

Ovakve “pretjerane” plate generalnih direktora uglavnom predstavljaju problem jer doprinose sve većoj nejednakosti između rukovodioca i prosječnih radnika, prenosi Novaekonomija.rs.

Odnos zarade direktora nasuprot radnika 1965. godine bio je 21 prema 1, zatim 1989. se popeo na 61 prema 1, a 2019. je 320 prema 1, što jasno ukazuje da se nejednakost u platama neprestano povećavala posljednjih 50 godina.

Plaćanje generalnih direktora sada se u velikoj mjeri oslanja na akcije i nagrade koje su vezane za kompanijsku cijenu akcija, pa su tako zarade direktora pratile višedecenijski uspon tržišta.

Rješenje ovog problema je porez na bogatstvo, navodi se u izvještaju. To uključuje veće marginalne stope poreza na dohodak, korporativne poreze za kompanije koje imaju veću nejednakost u plati između direktora i radnika i takozvani “porez na luksuz”.

Pored oporezivanja, vlada bi mogla da donese zakone koji bi promenili strukturu korporativnog upravljanja, zaključuje se u izveštaju Instituta za ekonomsku politiku.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *