Avio gigant u minusu od 1,4 milijarde dolara

“Qantas” je upozorio da zatvaranje državnih granica ozbiljno sputava oporavak domaćeg vazduhoplovnog tržišta, što će, uz smanjenje međunarodnih letova, za posljedicu imati značajan gubitak u tekućoj finansijskoj godini.

Australijska avio-kompanija je objavila danas da je u fiskalnoj godini, završenoj 30. juna, zabilježila neto gubitak u iznosu od 1,96 milijardi australijskih dolara (1,41 milijarde USD).

To je jedan od najvećih gubitaka koje je “Qantas” ikada imao, a do kojeg je doveo pad vrijednosti kompanijskih ulaganja u akcije i drugu imovinu, kao i troškovi restrukturiranja kako bi se lakše prebrodila kriza.

Glavni izvršni direktor, Alan Džoj, izjavio je da su uslovi na tržištu najgori u 100-godišnjoj istoriji ovog giganta i da je potreban nacionalni vremenski okvir o tome kada države mogu da otvore granice kako bi se pojačali domaći letovi.

“Qantas” u avgustu obavlja tek 20 odsto od uobičajenog broja letova u domaćem saobraćaju, ali kaže da bi to moglo da poraste na više od 75 procenata kada sve države u Australiji ponovo otvore granice, prije međunarodnih.

Najveći neto gubitak do sada, od 2,84 milijardi australijskih dolara, “Qantas” je iskazao 2014. godine, zbog čega je pokrenuo veliko rezanje troškova što je rezultiralo time da u naredne četiri godine bilježi snažne godišnje profite od oko 900 miliona australijskih dolara.

Check Also

Promet u Delti manji 80 odsto, upitna isplata zarada

Zaposleni u šoping molu Delta City, koji sada da bi došli na posao moraju imati …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *