Stidiljivi znaci globalnog oporavka od pandemije

Dodajte komentar

Globalna robna razmjena pokazuje naznake oporavka nakon vjerovatno rekordnog pada u drugom tromjesečju, povezanog s pandemijom koronavirusa, saopštila je Svjetska trgovinska organizacija (STO).

Indeks globalne robne razmjene pao je u junu na 18,6 bodova u odnosu na isti prošlogodišnji perio i iznosio je 84,5 bodova.

To je njegov najniži nivo otkada je STO počeo da objavljuje izvještaje 2007. godine, u vreme finansijske krize.

Vrijednost je u skladu s junskom procjenom STO o 18,5-procentnom padu globalne robne razmjene u drugom kvartalu u odnosu na isto razdoblje prošle godine, stoji u izvještaju.

Tačan obim pada trgovine u drugom tromjesečju biće poznat nakon što budu dostupni zvanični podaci.

U aprilu je STO predvidio da će globalna robna razmjena ove godine pasti između 13 i 32 posto, te porasti 21 do 24 posto u 2021. U junu su izvijestili da je taj pesimističan scenario ipak malo vjerovatan zahvaljujući brzom odgovoru vlada na posljedice pandemije.

“Junska statistika implicirala je 14-procentni pad obima globalne trgovinske razmene između prvog i drugog tromjesečja ove godine”, podsjećaju.

“Ta procjena, zajedno s novom vrijednošću barometra robne trgovine, sugeriše da se svjetska trgovina u 2020. razvija u skladu s manje pesimističnim scenarijima koje je STO skicirao u aprilu”, pojašnjavaju.

U normalnim okolnostima barometar anticipira promjene trendova u trgovini nekoliko mjeseci unaprijed, ali su snažne oscilacije koje je prouzrokovala pandemija koronavirusa smanjile njegovu prediktivnu vrijednost, upozorava STO.

Ukazuju ipak na znakove oporavka u trećem kvartalu. Izvještaj tako pokazuje rast indeksa izvoznih narudžbi u junu, na 88,4 boda, s 83,3 boda u martu.

“Dodatni pokazatelji naznačavaju parcijalno blago jačanje svjetske trgovine i proizvodnje u trećem tromjesečju, ali snaga takvog eventualnog oporavka i dalje je vrlo neizvjesna”, naglašava STO.

Ne može se isključiti mogućnost da oporavak neće imati oblik slova “V” već slova “L”, naglašavaju.

Izvor: SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *