Penzioneri većina u 12 opština, nezaposleni vode u Plavu, a socijala u Rožajama

Dodajte komentar
Rožaje

U 12 crnogorskih opština više ima penzionera nego radnika. U Plavu i Gusinju radnici su ubjedljiva manjina jer je pojedinačno više i nezaposlenih, korisnika socijalne pomoći i penzionera. U Rožajama su i korisnici socijalne pomoći brojniji od radnika.

Zaposlenih više od ostalih izdržavanih kategorija ima samo u sedam opština, šest primorskih i Podgorici.
Ovo su podaci za jun, koje su “Vijesti” dobile od Uprave za statistiku Monstat, Fonda PIO, Zavoda za zapošljavanje i Ministarstva rada i socijalnog staranja. Kod podataka o broju zaposlenih nema novih opština Gusinja, Petnjice i Tuzi, već samo zbirni podaci s opštinama od kojih su se odvojili.U svim opštinama na sjeveru kao i u Nikšiću, Danilovgradu i na Cetinju socijalne kategorije stanovništva su brojnije od zaposlenih.

NAJGORE U ROŽAJAMA, PLAVU I GUSINJU

Najlošiju ekonomsku sliku imaju Rožaje, kao i Plav i Gusinje. Rožaje, prema podacima s posljednjeg popisa, ima 5.684 domaćinstava, a u junu su socijalnu pomoć materijalno obezbjeđenje porodice dobila 1.353 domaćinstva s 5.360 članova u stanju socijalne potrebe. Kako ova opština ima ukupno 23 hiljade stanovnika, to znači da se četvrtina stanovništva nalazi u stanju socijalne potrebe i dobija pomoć iz državnog budžeta.
U ovoj opštini su u junu bila 2.903 zaposlena, dok je broj nezaposlenih bio značajno veći 3.670. U ovoj opštini živi i 2.632 penzionera. Ukupan broj korisnika socijalne pomoći, nezaposlenih i penzionera je četiri puta veći od broja radnika, a trebalo bi da situacija bude obrnuta.

Plav i Gusinje zajedno imaju svega 1.417 radnika, dok je nezaposlenih više za hiljadu 2.418. Penzionera je 1.525, a korisnika socijalne pomoći 1.713. U Gusinju materijalno obezbjeđenje prima 146 socijalno ugroženih porodica, a u Plavu 333.

(Cijeli tekst u današnjim Vijestima)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *