Hodžić: Nema sezone niti interesovanja za putovanja

Dodajte komentar

Turističke sezone u Crnoj Gori ove godine nema, interesovanja za putovanja ima veoma malo, kazao je predsjednik Asocijacije turističkih agencija Crne Gore Orhan Hodžić.

Podsjećamo, najnoviji podaci CBCG pokazuju da su, zbog posljedica koje je izazvala pandemija novog korona virusa, blokirani računi najmanje četiri turističke agencije u Crnoj Gori.

Komentarišući taj podatak u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore Hodžić kaže da je to, kako je kazao, samo mali broj u odnosu na ono što turističe agencije očekuje u narednom periodu.

“Na kamerama MUP-a koje se nalaze na granicama možete vidjeti da turista nema, nema ih ni na granici sa EU. Dolaze nam samo naši ljudi iz dijaspore, pravih turista nema. Prave sezone nema, interesovanja za putovanja ima veoma malo. Obilazio sam primorske i gradove na sjeveru, nikakvih kretanja nema. Nemamo adekvatne avio veze, nemamo kruzere koji dolaze, Luka Kotor je zatvorena, nemaju vodiči posla, hotelijeri imaju minimum posla… ništa se konkretno ne dešava čime bi se pohvalili”, kazao je Hodžić.

Predsjednik Asocijacije turističkih agencija Crne Gore ocjenjuje da ljetnja sezona protiče tužno i da nema naznaka kako će se stvari dalje odvijati. On ističe da se prodaja avio karata, aranžmana i svih ostalih usluga realizuje na minimalnom nivou.

“Svakodnevno mijenjanje pravila putovanja utiče na nepovjerenje putnika gdje oni mogu putovati i dolazi do prepreke koja se teško može preskočiti”, kazao je Hodžić.

Ponovno uspostavljanje vazdušnog saobraćaja između Crne Gore i Srbije ocjenjuje pozitivnim ali i nedovoljnim da, kako je kazao, Crna Gora bude pozicinirana na mjesto koje joj pripada.

Hodžić ocjenjuje da je mjerama za oporavak privrede a koji se odnosi na turističke agencije Vlada pomogla u granicama svojih mogućnosti.

“Mi smo na tome zahvalni, ali sve agencije posluju u velikom minusu, krediti su dati onima koji su ispunili uslove a kako da se vrate kada prometa nema. Mnoge agencije ne ispunjavaju uslove za kredite. A šta će biti od oktobra do maja u periodu kada se pripremaju aranžmani i putovanja”, navodi Hodžić.

Podsjeća da se od ove sezone očekivalo da bude najbolja od svih do sada.

“Ali se desilo suprotno i to je uništilo. Sve ovo što se dešava u zadnjih nekoliko dana je nedovoljo da se bilo šta uradi. Dobro što kafići, restorani, pojedini hoteli rade u odnosu na turističe agencije. One su samo prodavale domaće kapacitete”, kazao je Hodžić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *