Bugarski Telenor mogao bi ponovo da promijeni vlasnika

Dodajte komentar

Bugarski Telenor mogao bi ponovo da promijeni vlasnika, samo dvije godine nakon što je češki investicioni fond PPF, u vlasništvu investitora Petr Kelnera, preuzeo vlasništvo norveškog operatora Telenora u Srbiji, Crnoj Gori, Bugarskoj i Mađarskoj.

Kako navodi Mergermarket, PPF traži izlaz iz telekomunikacionih kompanija koje je 2018. godine preuzeo od norveške grupe Telenor, kako bi uštedjeli na troškovima za razvitak 5G mreže na više tržišta, prenio je portal Novinite.

Taj portal navodi da je više kandidata pokazalo je interes za firmu.

Za sada ništa nije najavljeno što bi nagovijestilo predstojeći dogovor, međutim Kelner je neformalno pomenuo prodaju, a američka investiciona firma Providence Equity pokazala je interesovanje za bugarski Telenor, navode Novinite.

Razlog za potencijalni izlaz sa tržišta mogu biti predstojeće velike investicije u cilju uspostavljanja i razvitka 5G mreže, što će vjerovatno biti skup i dugačak proces, budući da potrebne frekvencije još nisu oslobođene sa spektra.

Bugarski Telenor takođe ima problem u oblasti opreme, gdje je kompanija do sad koristila Huawei opremu za svoju 4G mrežu, a korišćenje opreme te kineske kompanije trenutno sa sobom donosi geopolitičke probleme, obzirom da SAD vrše pritisak države i kompanije koje koriste opremu kineskog proizvođača.

Prošli mjesec, PPF grupa odvojila je poslovanje sa mrežnom strukturom u Bugarskoj, Mađarskoj i Srbiji pod imenom CETIN.

Nove kompanije će davati u zakup mrežnu infrastrukturu ne samo telekomunikacionim firmama u vlasništvu PPF grupe, već i konkurentnim firmama.

Bugarski CETIN nije u vlasništvu tamošnjeg Telenora već je pod firmom PPF Telecom Group, podružnicom glavne kompanije PPF. Grupa je isto uradila 2014. godine kada je podijelila infrastrukturu češke telekomunikacione firme O2, koju je tada nedavno kupila.

Dogovor u kojem je PPF grupa kupila telekomunikacione firme od norveškog Telenora u četiri države, Bugarskoj, Mađarskoj, Crnoj Gori i Srbiji, vrijedio je 2,8 milijarde eura, gdje je procijenjena vrijednost bugarske firme oko 800 miliona eura.

Iako je do sad brend u Bugarskoj ostao isti, prije dva mjeseca navodno je procurio reklamni materijal koji nagovještava da se sprema promijena imena u ”Laa”, kako prenosi Novinite.

U oktobru prošle godine PPF grupa prodala je 25 odsto Mađarske firme kompaniji Antenna Hungaria za nepoznati iznos. Kompaniju Antenna Hungaria kontroliše NISZ koji je u vlasništvu države, a PPF ima priliku da proda ostatak lokalnog Telenora istoj grupi na mađarskom tržištu.

Nakon što je februaru 2019. godine Telenor Srbija preuzet od strane PPF grupe, Telenor banka postala je Mobi Banka u oktobru iste godine, prilikom čega su klijentima banke brojevi računa, paketi proizvoda i dosadašnje usluge ostali nepromijenjeni.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *