Azijska tržišta: MSCI Asia Pacific Index na sedmomjesečnom rekordu

Dodajte komentar

Na azijskim su berzama u srijedu cijene dionica porasle treći dan zaredom i dostigle sedmomjesečne rekorde  u sedam mjeseci, pa tako prate rast američkog S&P 500 indeksa, koji je jučedostigao novi rekiord.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,3 posto, dostigavši rekord od januara, prije izbijanja koronakrize.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks ojačao 0,2 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji i Australiji porasle između 0,5 i 0,7 posto. Berzanski indeksi u Singapuru i Šangaju pali su, pak, između 0,1 i 0,3 posto, dok je u Hong Kongu trgovanje odgođeno zbog loših vremenskih prilika.

Azijske berze prate jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu, pri čemu je S&P 500 indeks dostigao rekord i tako nadoknadio sve gubitke od izbijanja koronakrize.

Naime, S&P 500 indeks dostigao je rekord 19. februara, no tada se tržište zbog izbijanja koronakrize našlo pod snažnim pritiskom, pa je od kraja februara do kraja marta S&P 500 oštro pao.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *