Wall Street: Tehnološki sektor pokrenuo S&P 500 i Nasdaq

Na Wall Streetu se u ponedjeljak S&P 500 primakao rekordima, dok je Nasdaq indeks porastao, što se ponajviše zahvaljuje rastu cijena dionica u tehnološkom sektoru.

Dow Jones oslabio je 86 bodova ili 0,31 posto, na 27.844 boda, dok je S&P 500 porastao 0,27 posto, na 3.381 bod, a Nasdaq indeks 1 posto, na rekordnih 11.129 bodova.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa u njih sedam cijene su dionica juče porasle, a najviše u tehnološkom.

Rast tog sektora najzaslužniji je i za novi rekordni doseg Nasdaq indeksa.

Najviše je u tehnološkom sektoru skočila cijena dionice Nvidia Corpa jer su dva analitičara povećala ciljanu cijenu dionice tog proizvođača čipova uoči objave njegovih kvartalnih poslovnih rezultata.

Azijska tržišta: Blagi trast indeksa, investitori oprezni

Na azijskim su berzama u utorak cijene dionica blago porasle, drugi dan zaredom, pa tako prate rast Wall Streeta, premda su ulagači sve oprezniji zbog rasta napetosti između SAD-a i Kine.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,4 posto, pa se primakao rekordu od januara, prije izbijanja koronakrize.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks oslabio 0,2 posto, a za toliko su pale i cijene dionica u Južnoj Koreji. Berzanski indeksi u Singapuru, Hong Kongu, Šangaju i Australiji porasli su, pak, između 0,3 i 0,8 posto.

Check Also

Osnivači Googlea od maja ove godine prodali dionice vrijedne više od milijardu dolara

Osnivači Googlea i suvlasnici kompanije Alphabet Larry Page i Sergey Brin su od maja ove …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *