Izmjerena najviša temperatura na Zemlji ikada

Dodajte komentar

U američkom Nacionalnom parku Dolina smrti, koji se nalazi u Kaliforniji, izmjerena je najviša temperatura ikada izmjerena na Zemlji, od čak 54,4 Celzijusa.

Ovo je potvrdila Nacionalna meteorološka služba SAD-a.

Visoka temperatura posljedica je toplotnog talasa na zapadnoj obali Amerike, gdje se predviđa da će temperatura u toku nedjelje dodatno porasti. Ona je izazvala i nestanak struje u pojedinim dijelovima, jer elektrane nisu funkcionisale ispravno.

Do sada je najviša temperatura na Zemlji zabilježena 2013. godine i ona je iznosila 54 stepena, takođe u Dolini smrti, nakon što je odbačena temperatura od 56,6 stepena jer se vjeruje da nije dobro izmjerena sa čitača temperature.

Druga rekordna temperatura od 55 stepeni izmjerena je u Tunisu 1931. godine, međutim i njena validnost dovedena je u pitanje.

Kako navodi BBC, očekuje se da će temperatura svoj vrhunac dostići danas i sjutra, prije nego što bude krenula da pada kasnije u toku nedjelje. Ipak, visoke temperature će nastaviti da se bilježe još najmanje 10 dana.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti ističe da su visoke tempreature ubile više ljudi u presjeku nego bilo koji drugi ekstremni vremenski događaj u zemlji.

Dodaje se da pored nestanka struje, velike vrućine mogu da dovedu do topljenja asfalta, prinudnog sletanja aviona i usijanja unutrašnjosti vozila, a mogu nepovoljno da utiču i na poljoprivredna dobra.

Izvor: BIZlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *