CKDD dijeli dividendu

Dodajte komentar

Skupština akcionara Centralno-klirinško depozitarnog društva (CKDD) donijela je prošle sedmice odluke o raspodjeli dividende akcionarima u iznosu od oko pola miliona eura, kao i da se iz statuta ovog akcionarskog društva izbriše obaveza da se izvršni direktor bira na konkursu.

To je “Vijestima” potvrđeno iz nekoliko izvora bliskih CKDD jer v.d. izvršnog direktora Rajka Dragićević od petka nije odgovorila na pitanja “Vijesti” koje su odluke donesene, niti se juče javljala na telefon zbog dodatnih pitanja.

Na kraju radnog vremena CKDD je, međutim, objavio juče na sajtu da je skupština akcionara jednoglasno donijela odluke o raspolaganju imovinom velike vrijednosti, raspoređivanju neraspoređene dobiti ranijih godina, raspodjeli dobiti, kao i odluku o izmjenama Statuta, ali u obrazloženju nije navedeno detaljno o čemu su akcionari odlučivali.

Navedeno je samo da su sastanku vlasnika CKDD prisustvovali akcionari ili njihovi punomoćnici koji posjeduju ukupno – 586.749 akcija ili 100 odsto od broja akcija društva, kao i da su sve četiri odluke jednoglasno usvojene.

CKDD, bivša Centralna depozitarna agencija je čuvar svih berzanskih transakcija. Centralna banka Crne Gore ima 34,99 odsto akcija, brokersko-dilerske kuće Bull and Bear-a 19 odsto, Štamparija Obod 16,98 odsto, Crnogorska komercijalna banka 14,99 odsto, OIF HLT 7,79 odsto, of-šor firme Alec Investment Holding 3,2 odsto i društva Quntum Investments tri odsto akcija.

Član 26 (tačka 1) Statuta CKDD do petka je predviđao da “izvršnog direktora imenuje i razrješava Odbor direktora, na osnovu prethodno raspisanog konkursa”. Izmjenom Statuta, tvrde izvori “Vijesti” novi direktor se više neće tražiti na javnom konkursu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *