Sanofi preuzima Principia Biopharm za 3,7 milijardi dolara

Dodajte komentar

Francuska farmaceutska kompanija Sanofi objavila je da će kupiti američku biotehnološku kompaniju Principia Biopharma za oko 3,7 milijardi dolara i time povećati istraživačke kapacitete na područjima autoimunih i alergijskih bolesti.

Francuska kompanija će platiti dionice Principije u gotovini, po cijeni od 100 dolara po dionici, čime je vrijednost dioničkog kapitala američke kompanije utvrđena na 3,68 milijardi dolara, na temelju razrijeđene dobiti po dionici, objavile su u ponedjeljak dvije kompanije.

Utvrđeni iznos veći je 10 posto u odnosu na cijenu Principijine dionice na zatvaranju tržišta prošlog petka.

“Akvizicija pospješuje našu kontinuiranu istraživačko-razvojnu transformaciju kojom želimo da ubrzamo razvoj najperspektivnijih lijekova kako bismo podmirili značajne potrebe pacijenata”, rekao je izvršni direktor Sanofija Paul Hudson.

“Spajanje će osigurati globalne resurse za bržu isporuku novih lijekova pacijentima”, rekao je predsjednik i izvršni direktor kompanije Principia Biopharma Martin Babler.

Akvizicija Principia Biopharme nadovezuje se na Sanofijevo preuzimanje američkog proizvođača lijekova za hemofiliju Bioverativa u 2018. godini, za 11,6 milijardi dolara, i biotehnološke kompanije Synthorx u decembru  2019., za oko 2,5 milijardi USD.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *