Njemačka ograničava broj radnika koji dolaze iz zemalja Zapadnog Balkana

Dodajte komentar

Suočena sa sa dubokim ekonomskim padom i rastućom nezaposlenošću Njemačka, prema nacrtu zakona koji će vjerovatno stupiti na snagu u septembru ili oktobru, planira da ograniči broj nekvalifikovanih i niskokvalifikovanih radnika sa Zapadnog Balkana kojima je dozvoljeno da uđu u zemlju po preferencijalnoj šemi koja je uvedena 2016. godine., piše BIRN.

“Zbog velike ekonomske krize Njemačka ima 600.000 više nezaposlenih nego prije godinu. Dopustiti da režim Zapadnog Balkana ostanene nepromijenjen nije opcija”, rekao je Matias Midelberg iz Hrišćansko-demokratske unije (CDU) kancelarke Angele Merkel u junu.

Radnici koji dolaze iz zemalja Zapadnog Balkana uglavnom su zaposleni na građevini.

Šema se pokazala kao spas za desetine hiljada ljudi iz regiona u kojem su plate i dalje niske, a nezaposlenost visoka.

Sada se, međutim, mnogi suočavaju sa nestankom mogućnosti odlaska u Njemačku, baš kao što im padaju i izgledi za zaposlenje u njihovim zemljama.

Sestrinske stranke CDU i CSU žele smanjiti broj radnika koji imigracijom dolaze u Njemačku, ali im se suprotstavljaju njihovi mlađi partneri u vladi, Socijaldemokrate (SPD).

Prema nacrtu zakona u koji je BIRN imao uvid, vladini partneri dogovorili su se o kompromisu koji bi šemu produžio do kraja 2023. godine, ali sa ograničenjem broja radnika na 25.000 godišnje.

„Naš koalicioni partner je u početku želeo da dozvoli da uredba o preferencijalnoj šemi istekne. U slučaju produženja željeli su da broj radnika ograniče na 15 hiljada“, rekao je poslanik SPD-a Bernhard Daldrup za BIRN.

Prijedlog zakona će vjerovatno biti stavljen na glasanje poslije ljetnje pauze.

Prema izvještaju Federalne agencije za zapošljavanje brojke pokazuju da je broj nezaposlenih stranaca u Njemačkoj porastao za 24 pro

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *