Najduži trend pada dolara u posljednjih deset godina

Dodajte komentar

Kurs dolara na svjetskim deviznim tržištima spustio se i protekle nedjelje prema najvažnijim svjetskim valutama, već osmu zaredom , što je najduži period njegovog pada u zadnjoj deceniji, a posljedica je mnogo lošijih izgleda za oporavak američke privrede u odnosu na ostale najvažnije svjetske ekonomije.

Dolarov indeks DXY, koji pokazuje kretanje kursa američke valute prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, protekle nedjelje oslabio je 0,3 odsto, na 93.124 boda.

Time je zabilježio pad osmu nedjelju zaredom, što je najduži period pada kursa američke valute još od juna 2010. godine, jer investitori nastavljaju povlačiti kapital iz dolara i kupovati valute onih privreda koje se u ovom trenutku bolje nose s pandemijskom krizom od SAD.

Taj indeks potonuo je u martu s najvišeg nivoa u tri godine za čak 9 odsto, a samo u julu bio je na gubitku 4 odsto.

“Činjenica je da korona virus u SAD predstavlja najgoru epidemiju u odnosu na bilo koju uporedivu ekonomiju, a to je zbog nedostatka upravljanja krizom od strane američkih vlasti. Izbijanje epidemije kreiralo je znatno lošije izglede za američku ekonomiju u odnosu na ostale najveće ekonomije”, smatra Ranko Berih, šef analitičara u Monex Europe.

I kašnjenje dogovora o novom paketu fiskalnih podsticaja američkoj privredi, vrijednom između 1.000 i 1.500 milijardi dolara, šteti izgledima dolara, ističu analitičari. Nade u postizanje dogovora sve više blijede jer na rasporedu nema novih pregovora između Bijele kuće i demokrata u Kongresu.

“Dolaru trebaju pozitivne vijesti o podsticajima kako bi ojačao, nali ja sam siguran da ćemo doći do toga jer ti političari ne mogu doći pred svoje glasače praznih ruku. Jednom kad se to dogodi, dobici dolara prema jenu mogli bi biti katalizator za jačanje dolara i prema ostalim valutama”, kaže Masafumi Jamamoto, valutni strateg u Mizuho Securitiesu.

Kurs dolara ojačao je prema jenu protekle nedjelje za 0,65 odsto, na 106,59 jena, što je njegov najveći sedmični rast u zadnja dva mjeseca.

Istovremeno, kurs evra porastao je 0,48 odsto prema dolaru, završivši sedmicu na 1,184 dolara, čime je ubilježio dobitke prema američkoj valuti osmu nedjelju zaredom, javlja SEEbiz.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *