Kvadrat stana u Podgorici 1.045 eura

Dodajte komentar

Prosječna cijena kvadratnog metra stambenog prostora u Podgorici iznosi 1.045,2 eura po kvadratu i izračunata je na osnovu grupacije od 58.296 stambenih jedinica krajem prošle godine, pokazuju novi podaci Centralne banke, pišu Dnevne novine.

NAJJEFTIIJE PRIJE TRI GODINE

Kvadrat stana u glavnom gradu bio je najskuplji u martu 2008. godine, u doba “nekretninskog buma”, kada je trebalo izdvojiti čak 1.738,3 eura, dok je najjeftiniji bio u martu 2017, kada se kvadrat prosječno mogao kupiti za 901 euro.

Zanimljivo je da je CBCG u septembru 2007. godine, na osnovu ankete, objavila prvi put prosječnu cijenu kvadrata u gavnom gradu u iznosu 1.697,6 eura. Početkom velike svjetske finansijske krize, cijene stanova u Podgorici su naglo pale, pa su u martu 2010. godine iznosile 1.128,3 eura po kvadratnom metru.

Za ovom rekordno visokom cijenom od prije 12 godina građani ne treba da žale, jer je te 2008. prosječna plata u Crnoj Gori iznosila 403 eura, pa prosječni stanovnik nije mogao priuštiti krov nad glavom po toj cijeni.

STAMBENI PROSTOR

Cijena stambenog prostora u Podgorici zavisi od lokacije i kvaliteta gradnje. Većinu stambenih objekata u Podgorici čine stanovi (58,2 odsto), a manji dio kuće (41,8 odsto).

“Cijene stambenih objekata po kvadratnom metru na pojedinačnom nivou kreću se u rasponu od oko 2.000 eura na ekskluzivnijim lokacijama, do oko 500 eura u naseljima koja su udaljenija od centra grada, poput Zagoriča, Konika, Maslina, Tološa..”, navodi se u analizi CBCG.

U odnosu na rezultate prošle ankete, može se uočiti da se minimalna cijena metra kvadratnog znatno povećala sa 300 eura na 500 eura po metru kvadratnom, dok je maksimalna cijena kvadrature na istom nivou kao i u prethodnom polugodištu.

OD ČEGA ZAVISE CIJENE

Pitanja u upitniku CBCG su se odnosila na kvalitativne karakteristike stanova: način grijanja, posjedovanje internet priključka, broj soba, broj balkona… sa osnovnim ciljem da se utvrdi relativni uticaj ovih kvalitativnih karakteristika na vrijednost stana.

Subjektivna ocjena vrijednosti stana postignuta je formulisanjem pitanja: “Ispod koje cijene vlasnici stana ne bi prodali stan u trenutku postavljanja pitanja”.

Na osnovu prikupljenih podataka, dobijen je Hedonički model nekretnina koji mjeri uticaj kvalitativnih karakteristika stambenog objekta na cijenu tog objekta.

“Izračunavanje prosječne cijene po kvadratnom metru bazirano je na uzorku koji je izveden na grupaciji od 58.296 stambenih objekata, koji odgovaraju lokacijama: Podgorica 1, Podgorica 2 i Podgorica 3. Na osnovu slučajnog uzorka od 1.880 vlasnika stambenih jedinica, broj uspješno popunjenih anketnih listića iznosio je 400. Prema tome, ukupan odziv na anketu iznosio je 21,3 odsto” objašnjavaju iz CBCG.

Prema rezultatima ankete sprovedene u decembru 2019. godine, prosječna cijena nekretnina po kvadratnom metru u Podgorici iznosila je 1045,2 eura, što predstavlja rast od 1,2% u odnosu na jun 2019. godine.

AGENCIJE CIJENE STABILNE

Više trgovaca nekretninama u glavnom gradu kazalo je Dnevnim novinama da su se cijene stambenog prostora u avgustu stabilizovale nakon pada zbog pandemije, ali da je promet na niskom nivou.

“Prosječne cijene u Podgorici se kreću oko 1.000 eura i manje, ali su kupci jako oprezni ne samo zbog pandemije korona virusa, nego i zbog nešto slabije kreditne aktivnosti banaka”, kazao nam je trgovac nekretninama zahtijevajući anonimnost.

Prema obimnoj anketi agencije “Montenegro Prospect” o uticaju pandemije COVID-19 na tržište nekretnina u Crnoj Gori, trgovci očekuju prosječni pad cijena nekretnina do 10 odsto, dok potencijalni kupci nepokretnosti očekuju prosječni pad cijena između 20-30 odsto.

Anketa je obuhvatila više od 1.500 prodavača i potencijalnih kupaca, najvećim brojem iz Zapadne Evrope, Rusije i regiona i došlo se do zaključka da se stabilizacija tržišta predviđa za 12-24 mjeseca.

MONSTAT CIJENE PALE

I podaci MONSTAT-a govore o padu cijena nekretnina zbog zdravstvene krize. Tako je prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u I kvartalu 2020. godine iznosila je 940 eura i manja je za 8,2 odsto u odnosu na kvartal 2019. godine, dok je za 17,2 odsto manja u odnosu na IV kvartal 2019. godine,

“Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Podgorici u I kvartalu 2020. godine bila je 865 eura, u primorskom regionu je iznosila 1.363 eura, u središnjem 641 euro, dok je u sjevernom regionu prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji iznosila 793 eura”, pokazuju podaci MONSTAT-a.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *