Azijska tržišta: Monetarne mjere podigle indekse kineskih berzi

Dodajte komentar

Na kineskim su berzama u ponedjeljak cijene dionica porasle, zahvaljujući novim podsticajnim monetarnim mjerama, dok na ostalim azijskim tržištima vlada oprez zbog slabih ekonomskih pokazatelja i napetosti između SAD-a i Kine.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,5 posto, pa se primakao rekordu od januara.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks pao 0,9 posto, dok su cijene dionica u Singapuru i Australiji skliznule između 0,3 i 0,6 posto. U Hong Kongu i Šangaju skočile su, pak, između 1,3 i 2,3 posto. U Južnoj Koreji se zbog praznika danas ne radi.

Snažan rast cijena dionica na kineskim berzama zahvaljuje se odluci tamošnje centralne banke o odobravanju dodatnih povoljnih srednjoročnih kredita finansijskom sistemu, što bi trebalo podržati rast druge po veličini ekonomije.

Zbog toga su ulagači jutros zanemarili nove prijetnje predsjednika SAD-a Donalda Trumpa kineskim kompanijama, među ostalim Alibabi, nakon što je nedavno najavio zabranu operacija i transakcija aplikacijama WeChat i TikTok u SAD-u, ako ih njihovi vlasnici, kineske kompanije Tencent i ByteDance, ne prodaju.

Dolar i dalje slabi

A na valutnim je tržištima dolar prema košarici valuta blago oslabio, pa se njegov negativni trend protegnuo već u devetu nedjelju, što nije zabilježeno u posljednjih 10 godina.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 93,05 bodova, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 93,12 bodova.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti skliznuo sa 106,60 na 106,45 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na evropsku, pa je cijena eura dostigla 1,1855 dolara, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosila 1,1840 dolara.

Cijene su nafte, pak, jutros porasle. Na londonskom je tržištu cijena barela ojačala 0,5 posto, na 45,03 dolara, dok je na američkom tržištu poskupila 0,7 posto, na 42,30 dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *