U planu izgradnja luksuznog hotela sa pet zvjezdica u Baru: Investicija vrijedna 150 miliona eura (video)

2 komentara

Opština Bar dobiće u narednom periodu luksuzni hotel sa pet zvjezdica, a vrijednost investicije tokom tri godine iznosiće 150 miliona eura.

Projekat ukupne površine 120 hiljada metara kvadratnih realizuje ukrajinsko-crnogorska kompanija Liko Soho Group, a po završetku biće kreirano između 1000 i 1200 radnih mjesta.

O projektu, planovima i prilikama za investicije u Crnoj Gori u intervjuu za crnogorske medije govorio je osnivač i predsjednik ukrajinske kompanije Liko Holding i investitor projekta, Igor Lisov.

Preko 30 godina ste na čelu uspješne ukrajinske građevinske firme. Šta „Liko Holdings“ dovodi u Crnu Goru i kako ste odlučili da je upravo Bar pravo mjesto za ovu investiciju?

Igor Lisov: Kompanija „Liko Holdings“ je već 30 godina na ukrajinskom tržištu i njen primarni posao je izgradnja stambenih kompleksa. Do sada smo izgradili više od jednog miliona kvadratnih metara stambenog prostora i obezbijedili punu infrastrukturu. To su sportski centri, vrtići, škole, hoteli, restorani i druge zone za rekreaciju i odmor ljudi. Imamo svoj park, izgradili smo i dvije crkve u Ukrajini. Crna Gora je, za mene lično, prioritetna država i to je država sa održivom ekonomskom klimom i prilikama koje treba prepoznati i iskoristiti. Imao sam sastanke sa državnim vrhom Crne Gore i rukovodstvom opštine Bar, jer smo birali mjesto za svoje investicije, na kojem ćemo primijeniti iskustvo iz Ukrajine. Pregledali smo sve ponude iz Crne Gore i našli smo takvo mjesto u gradu Baru. Našli smo lokaciju, na kojoj ćemo zajedno sa lokalnim rukovodstvom stvarati nove vrijednosti i razvijati kompletnu infrastrukturu grada. Nakon sastanaka koje smo imali sa svim relevantnim činiocima u državi Crnoj Gori i opštini Bar, predstavili smo naše dalje planove i ideje i dobili punu podršku.

Predstavite ukratko investiciju. Kolika je vrijednost investicije? Koji tip objekta će se konkretno graditi? Kada se očekuje početak gradnje? Kada je eventualni rok završetka gradnje? Koliko će biti otvoreno novih radnih mjesta?

Igor Lisov: Projekat, koji mi razrađujemo i čijoj koncepciji prilazimo sa dosta pažnje, sastoji se od apart-hotela i imaće kategoriju hotela sa pet zvjezdica. Izgradnja spada u luksuzni segment, u kojem će orijentaciono biti od 950 do 1200 apartmana. Interesantan je i sa tačke gledišta arhitekture, i sa tačke gledišta privlačenja investicija u ovaj region, tako da vjerujemo da će ujedno biti i podrška ekonomiji države. Projekat je do sada prošao kroz prvu fazu odobravanja i mislim da ćemo u narednih nekoliko godina predstaviti ovaj projekat kao završen. Po broju radnih mjesta, pošto gradimo 120 hiljada metara kvadratnih, mislim da ćemo otvoriti okvirno 1000 do 1200 novih radnih mjesta, jer ćemo se, osim ovog projekta, baviti i razvojem sporta. Veoma je važno da mlađi naraštaji dobiju mogućnost za razvoj kroz sportske aktivnosti. To govori o zdravlju nacije i o budućnosti države. Ja sam već 20 godina predsjednik Federacije u Ukrajini, potpredsjednik sam Nacionalnog olimpijskog komiteta i veoma mi je drago da smo našli uzajamno razumijevanje sa predsjednikom Opštine Bar. Osim ovog kompleksa, izgradićemo i ogromni akva park, gdje će se nalaziti sportske baze za razne oblike vodenih sportova. To su: vaterpolo, sinhrono plivanje, skokovi u vodu i naravno plivanje. Realizacijom ovog projekta, uspjećemo da Bar učinimo ekonomski privlačnijim gradom, nego što je danas.

Kada se očekuje početak gradnje?

Igor Lisov: S obzirom na to da je svijet zadesila takva katastrofa, kao što je pandemija, malo smo odložili početak izgradnje. Htjeli smo da počnemo izgradnju na četrnaestu godišnjicu nezavisnosti države Crne Gore – 21. maja, ali se, nažalost, rok odložio za pola godine. Očekujemo da ćemo do novembra početi da izvodimo radove na građevinskoj lokaciji. Drago mi je što smo transparentnim odnosima sa rukovodstvom države uspjeli da dobijemo zeleno svjetlo. Pitanja administrativnog karaktera i usaglašavanja se u ovom trenutku rješavaju. U tom smislu, želim da izrazim personalnu zahvalnost predsjedniku i premijeru vaše države.

Lisov i Rade Vujačić, generalni direktor i suvlasnik Soho Grupe

Da li su se stekli svi zakonski i administrativni preduslovi za početak izgradnje? Da li je otkupljena parcela od Vlade Crne Gore i na kojoj površini? Da li ste zadovoljni sa saradnjom sa Opštinom Bar?

Igor Lisov: Predali smo zahtjev da imamo namjeru da razradimo investicioni projekat u Baru, u Crnoj Gori. Napravili smo projekat, otvorili smo ovdje firmu „Liko Soho Group“. Ta firma je zaključila ugovor sa Ministarstvom finansija Crne Gore za kupoprodaju zemljišta, radi ostvarivanja konkretne investicije, izgradnje apart-hotela na ovoj teritoriji. Do danas, svi uslovi ugovora od strane naše firme su ispunjeni. Isplatili smo na račun Ministarstva finansija oko 4 miliona eura i ugovor je stupio na snagu. Obim investicija, u toku tri godine, će biti otprilike 150 miliona eura. Mislim da ćemo uz podršku države ući u program ekonomskog drzavljanstva i tu priliku iskoristiti da dovedemo nove investitore u ovu predivnu državu. Kada projekat bude konačno odobren, a to će biti narednih mjesec – mjesec i po, onda ćemo zatražiti da naš projekat bude uključen u taj program, koji su objavili Vlada Crne Gore i Predsjednik, za privlačenje investicija putem investicionog državljanstva.

Svijet se suočava sa pandemijom korona virusa. Uprkos tome, Vi ćete realizovati investiciju u Crnoj Gori, što pokazuje Vaše povjerenje u crnogorski turizam. Kako vidite turizam u post-corona periodu? Prije investicije Vi ste pomogli NKT-u dva puta donacijom od 50 000 i 20 000 eura.

Igor Lisov: Nesreća je zajednička. Mi mnogo investiramo u Ukrajini. Za podršku stanovništvu, napravili smo volonterski centar, koji pomaže na teritoriji onih rejona u kojima živi do 50.000 stanovnika, što je praktično kao čitavo stanovništvo Bara. U prethodnih tri mjeseca nismo imali praktično nijedan slučaj obolijevanja, jer naši zaposleni stalno čiste ulaze sredstvima za dezinfekciju, besplatno dijele maske, sprovode cijeli niz procedura, da se ova bolest ne bi širila. Što se tiče Crne Gore, ja vjerujem u pouzdanost ove države, njene institucije, kao ljudima koje sam imao priliku da upoznam. Zato se nisam premišljao i kolebao oko ulaganja investicija ovdje na prvom mjestu, jer se radi o državi koja nema jaku ekonomiju za borbu sa pandemijom, neophodno je podržati, da bi se ona mogla uspješno izboriti. Odlučio sam se na donacije NKT-u, kako bih pomogao vašim doktorima i vašem zdravstvenom sistemu, da bi se što brže spasili od ove međunarodne nesreće.

Izvor: InfoBiro Montenegro

Podijeli ovaj članak
2 Komentara
  • Veoma me i interesuje kakav ce biti paket za dobijanje ekonomskog drzavljanstva.
    Na Barbadosu sada isto “dijele” drzavljanstva, ali ne sto ne visin da je pomamam za time.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *