Turkish Airlines u gubitku 315,9 miliona dolara

Turski avioprevoznik Turkish Airlines objavio je neto gubitak od 2,23 milijarde turskih lira (315,9 miliona USD) u drugom tromjesečju u kojem se uticaj epidemije koronavirusa počeo odražavati na poslovnim rezultatima. Ovaj gubitak je iznad kompanijine projekcije od 2,13 milijardi TL gubitka.

Prodaja ovog avioprevoznika u drugom tromjesečju smanjena je za 67% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, dok je ukupna prodaja u prvom polugodištu iznosila 21,5 milijardi lira, piše turski Daily Sabah.

Avioprevoznik je zbog pandemije obustavio unutrašnje i međunarodne letove u aprilu i maju i postepeno je nastavio letove početkom juna.

Kompanija koja je najvrijedniji turski brend u istom periodu prošle godine zabilježila je neto dobit od 133 miliona lira, a sa posljednjim podacima ovogodišnji neto gubitak povećao se na 4,26 milijardi lira, što pokazuje koliko je negativan uticaj koji su ograničenja povezana sa koronavirusom imala na avionski saobraćaj.

U drugom tromjesečju, prihodi od kargo prevoza u međuvremenu su se povećali za 90% u odnosu na isto razdoblje prošle godine na dolarskoj osnovi. Prihodi od putnika i tehnički prihodi smanjili su se za 96%, odnosno 61%, dok je konsolidovani promet na bazi američkog dolara opao za 72% a na bazi turske lire za 67%.

Check Also

Ekspedicija crnogorskih planinara krenula u pohod na najviši vrh Balkana

Četvoročlana ekspedicija iskusnih crnogorskih planinara, uz podršku kompanije MTEl, krenula je danas za Bugarsku gdje …

Leave a Reply

Your email address will not be published.