Radni dan tokom pandemije je duži skoro sat

Posle karantinskih mjera tokom kojih je većina građana posao obavljala od kuće, prosječan radni dan se produžio a broj sastanaka i poslatih mejlova se povećao.

Sudeći prema rezultatima studije koja je rađena u više od 20 hiljada kompanija u 16 gradova SAD, Evrope i Srednjeg istoka, digitalno komuniciranje između zaposlenih očigledno znači mnogo više posla.

Istraživači su uporedili ponašanje zaposlenih tokom dva perioda od osam nedelja prije i posle karantina usljed pandemije COVID-19. Gledajući mejlove i metapodatke o sastancima izračunali su da je posle karantina radni dan trajao 48,5 minuta duže u odnosu na prethodni period, kao i da se broj sastanaka povećao za 13 odsto, i da su ljudi slali u prosjeku 1,4 mejla više po danu, prenosi Bloomberg.

U nekoliko gradova, poput Čikaga i Los Anđelesa, prosječna dužina radnog dana vratila se na nivo prije pandemije, ali su duži radni dani ostali u Njujorku, San Hozeu i u većem dijelu Evrope.

Druge analize, koje posmatraju VPN podatke, pokazale su da su Amerikanci radili i do tri sata više, kao i da su se logovali u nekarakteristično doba dana ili noći. Objašnjenje za narušeni raspored može se naći u brizi o djeci, zamagljenim granicama između posla i kuće, kao i stresovima usljed ekonomske recesije.

Ipak, istraživači tvrde da je potrebno još istraživanja kako bi se vidjelo da li su se navike trajno promenile, mada ne očekuju da će se ponašanje uskoro vratiti na nivo prije pandemije.

S druge strane, u jednom drugom istraživanju skoro 60% direktora ocijenilo je da zaposleni koji rade od kuće imaju slabiji učinak nego kada posao obavljaju u kancelariji.

Izvor: Startit

Check Also

Naslovne strane dnevnih novina za 24. januar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *