Nove prognoze: Broj putnika smanjiće se za 60 posto

Dodajte komentar

Avionski prevoznici izmijenili su u četvrtak ionako sumornu prognozu putničkog prometa u Evropi u ovoj godini zbog kontinuiranih ograničenja putovanja i straha od novog talasa Covida-19 koji prigušuju mogućnost oporavka sektora.

Broj putnika u evropskom avionskom saobraćaju smanjiće se ove godine 60 posto, procjenjuju u Međunarodnom udruženju za avio saobraćaj (IATA), piše Hina.

To će dovesti u opasnost oko sedam miliona radnih mjesta u avio i turističkom sektoru, dodaju.

U junu IATA je procijenila da će potražnja za avionskim prevozom putnika u Evropi ove godine pasti više od 50 posto, što će uticati na šest do sedam miliona radnih mjesta.

Upozorenje Međunarodnog udruženja za avio saobraćaj (IATA) vremenski se poklopilo s razmatranjima evropskih država o uvođenju novih ograničenja kako bi se izolovala nova žarišta virusa. Neke su zemlje već preduzele konkretne korake.

Evropski letovi i putnički saobraćaj porasli su proteklih sedmica, no oporavak je i dalje slabiji no što su avionski prevoznici očekivali u ključnoj ljetnoj sezoni. Ponovno uvođenje karantina u Velikoj Britaniji u julu za građane koji se vraćaju iz Španije nanijelo je težak i simboličan udarac nadama o ljetnjem oporavku.

Otada su nova ograničenja uvele brojne zemlje, uključujući Norvešku. Velika Britanija ponovno je uvela karantin i za građane koji se vraćaju iz Belgije a najavila je da bi istu mjeru mogla uvesti i za putnike-povratnike iz Francuske. Juče je u Francuskoj zabilježeno najviše novih slučajeva Covida-19 otkada su ublažene mjere suzbijanja zaraze.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *