Azijeske berze u crvenom, Wall Street bez snage za novi rast

Dodajte komentar

Na azijskim berzama u petak su najvažniji indeksi bili u minusu, pritisnuti razočaravajućim kineskim pokazateljima i izostankom političkog dogovora u SAD-u oko novih fiskalnih podsticaja, što investitore odvraća od rizičnih ulaganja.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 7,00 sati bio je u minusu 0,24 posto. Tokijski Nikkei, pak, bio je u blagom plusu od svega 0,07 posto, dok su kineske berze bile u blagom minusu, a južnokorejski Kospi na znatnijem gubitku, od 1,5 posto.

Dalji dobitci na dioničkim tržištima vjerovatno će biti ograničeni jer investitori ponajprije žele da vide napredak u pregovorima oko američkih fiskalnih podsticaja koji su nužni za početak oporavka najveće svjetske ekonomije.

I na Wall Streetu juče S&P i Dow, nadomak rekorda, nisu imali snage za dalji rast zbog izostanka dogovora između republikanaca i demokrata oko novih podsticaja.

“Mnogi kažu da je najbolji postupak za liječenje visinske bolesti zaustaviti se i odmoriti tamo gdje se nalaziš”, kaže Rodrigo Catril, valutni strateg u National Australia Banku.

Investitore na oprez navode i najnoviji pokazatelji iz Kine. U julu je maloprodaja u drugoj najvećoj ekonomiji pala 1,1 posto na godišnjem nivou, nakon pada u junuza 1,8 posto, što ukazuje da je domaća potražnja i dalje pod pritiskom zbog koronakrize.

S druge strane, industrija proizvodnja porasla je u julu4,8 posto, no to je manje od 5,1 posto koliko su u prosjeku očekivali analitičari.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *